USPJEŠNI Proizvode fleksibilnu ambalažu

„Plastex“ zapošljavaju 100 radnika, na tržište EU izvoze 60 posto

Na čelu kompanije iskusni privrednik Sead Terzić <195> Smatra da su ljudski resursi najbitnija karika u lancu privređivanja

H.Čalić
06.05.2019 18:18

Proizvodnja fleksibilne ambalaže

Uspješni gračanički privrednik, vlasnik i generalni direktor kompanije za preradu polimernih materijala i izradu fleksibilne ambalaže „Plastex“ Sead Terzić ujedno je i predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanice.  

Potječe iz tradicionalne zanatske porodice pa nije ni čudo što je još 1984. godine osnovao zanatsku radionicu, iz koje je nastala firma „Plastex“. Danas se ova kompanija ubraja u red velikih preduzeća sa stotinu zaposlenih i timom mladih stručnjaka. 

- Osnovni proizvodni program naše kompanije je prerada polimera i izrada fleksibilne ambalaže iz „role u rolu“ postupkom estrudiranja fleksografije, termozavarivanja, regranulacije. Zapošljavamo stotinu radnika i na tržište EU izvozimo 60 posto proizvodnje, a ostatak ide na domaće tržište, najviše za prehrambenu industriju - kaže Terzić.

Na početku, kaže Terzić, čovjek ima samo želju da uspije, a kasnije, nošen izazovima i osjećajima vrijednosti svoga rada, kako firma raste, rastu i obaveze i odgovornosti. Smatra da su ljudski resursi najbitnija karika u lancu privređivanja.

- Stoga ćemo u Udruženju poslodavaca, u saradnji s dvije osnovne i dvije srednje škole u Gračanici, raditi na snažnoj afirmaciji učeničkog poduzetništva, uz pomoć roditelja, nastavnika, kako učenici ne bi izučavali nešto što će ih odvesti na biro - ističe vlasnik „Plastexa“.

Firma u kojoj se nalazi šest proizvodnih pogona locirana je u Industrijskoj zoni na 10.000 metara kvadratnih, a planovi su da se i dalje širi. Upravo je u testnoj fazi pogon papirne ambalaže. Jedan skupi stroj „Cunioni“, koji opslužuju svega dvojica radnika, dnevno napravi 4-5 hiljada papirnih vrećica, za kojima vapi zapadno tržište.

Komentari

NA VRH