EKONOMIJA

Putin: Rusija ne želi višu cijenu nafte, odliv kapitala iz te zemlje nije tragedija

Počeo Međunarodni ekonomski forum

Vladimir Putin. Tass

I.K./Avaz.ba

6.6.2019

Rusija nije zainteresirana da cijene nafte budu više, kazao je danas predsjednik te zemlje Vladimir Putin šefovima stranih novinskih agencija. Kako je kazao, cijena od 60 do 65 dolara po barelu odgovara ruskom budžetu.  

- Prosječna cijena oko 60-65 dolara po barelu je sasvim zadovoljavajuća, ne moramo ih dizati do vrhunca. Već imamo pristojnu maržu u smislu budžeta - rekao je Putin i napomenuo kako je ruski budžet projektiran uz predviđenu cijenu nafte od 40 dolara po barelu. 

On je istakao i da postoje razlike u stavovima između Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u pogledu toga šta predstavlja fer cijenu nafte. 

Naime, Saudijska Arabija želi da cijena nafte bude viša, a Moskva će, ističe on, zajedno s kolegama iz te naftne organizacije donijeti zajedničku odluku o proizvodnji na sastanku, koji će biti održan u narednom periodu. Odluka OPEK-a i njenih saveznika, izvoznika nafte, uzet će u obzir i pad proizvodnje u Iranu i Venecueli, kao i probleme u Libiji i Nigeriji. 

Putin je potvrdio i kako će u budućnosti Rusija nastaviti saradnju s tom organizacijom, ali joj se neće priključiti već je uspostavljen mehanizam saradnje i odluke će biti zajedničke.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odlivu kapitala iz Rusije, on je kazao kako to ne predstavlja nikakvu tragediju jer vanjskotrgovinski suficit ne samo da nadoknađuje nego znatno premašuje iznos novca koji odlazi iz zemlje.

- Zaista, prošle godine je zabilježen značajan, ali ne i najveći u modernoj ruskoj historiji odliv kapitala od 66 milijardi dolara. Međutim, trgovinski suficit je dostigao 131 milijardu dolara, tako da više nego kompenzira taj odliv - objasnio je Putin.

Inače, u Sankt Peterburgu održava se trodnevni Međunarodni ekonomski forum (SPIEF). Očekuje se da će učestvovati oko 17 hiljada učesnika iz Rusije i 140 zemalja svijeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.