USPJEŠNE PRIČE Investicija kompanije „Jasmin M“ od milion eura

Certificirani "Rexroth Service repair centar" jedinstven u jugoistočnoj Evropi

Pioniri u svim segmentima hidraulike

A. KADRIĆ
07.06.2019 15:58

Malićbegović s ocem i poslovnim partnerima

Foto: S. Saletović

„Jasmin M“ d.o.o., P.J. Sarajevo, otvorio je novi servisni koncept kao ovlašteni „Rexroth Service repair centar“. 

Radi se o ukupnoj investiciji od milion eura. Servisni koncept je jedinstven u jugoistočnoj Evropi, jer jedini ima ispitni stroj tog nivoa i veličine. Otvaranju servisnog centra i dodjeli certifikata prisustvovao je značajan broj gostiju iz Njemačke, Mađarske, Češke, predstavnici većine rudnika iz BiH, Crne Gore i Srbije, te većih industrijskih kompanija. 

Duga tradicija

Ova izuzetno uspješna poslovna priča krenula je 1999. godine, kada je osnovana firma „Jasmin M“. I to nakon duge tradicije oca, koji je privatnik od 1978. godine. Nakon rata su ponovo pokrenuli kompletan biznis, s tim da su malo promijenili sektor.

- Do 2007. radili smo eksploataciju šuma za državna preduzeća, a nakon toga krenuli smo da se bavimo isključivo distribucijom proizvoda i komponenti stranih proizvođača. Tako smo 2015. godine otvorili svoj servisno-prodajni centar u Sarajevu. Tada je već bio planiran dizajn objekta u skladu sa standardima „Rexroth A Bosch Company''. Oni su veoma zahtjevna kompanija, posebno kada je riječ o obuci kadra koju smo morali proći, zatim uređenju kompletnog prostora... Sve to mora biti umjereno, certificirano te prihvaćeno s njihove strane - kaže Jasmin Malićbegović, direktor kompanije „Jasmin M“.

Naglašava da se dolaskom Mađara na čelo uprave regije Adria i Gabora Szoke, direktora za mobilnu hidrauliku u Mađarskoj, ta saradnja intenzivirala.

- Prve konkretne rezultate imali smo 2016. godine, kada smo dobili tender za ''Rexorth'' hidraulične pumpe i hidromotore u RMU Banovići, zatim tender u RMU Kakanj, nakon čega su rudnici prepoznali naš kvalitet, pa smo dobili projekt u Rudniku Kreka. Već dugo sarađujemo i s Rudnikom Bučim iz Makedonije, Rudnikom Pljevlja iz Crne Gore, a u posljednje vrijeme pokušavamo uspostaviti saradnju s RTB Bor iz Srbije - navodi Malićbegović.

  • Jedini ispitni sto tog nivoa
    Jedini ispitni sto tog nivoa

Sarađuju i sa svim ozbiljnijim firmama u BiH. Što se tiče šumarstva, oni su broj 1 i pokrivaju cijelu bivšu Jugoslaviju. U dijelu gdje je „Rexroth“ dominantan kada je šumarstvo u pitanju, taj program se tek razvija u Hrvatskoj i pomalo u Sloveniji. Naravno, tu je i industrija koju, također, pokrivaju.

-„Rexroth“ je firma kćerka u vlasništvu „Bosch grupacije“, koja je jedna od vodećih svjetskih firmi u hidraulici. „Rexorth“ je u toj grupaciji zadužen za svu hidrauliku i mi smo njihov ovlašteni distributer za BiH i naš servisni centar je prvi excellence repair centar na svijetu te jedini takav servis na Balkanu. Prema našim saznanjima, dugo ćemo biti jedini, jer niko nije spreman da investira toliku količinu novaca i educira kadar. Tržište je veoma malo i otprilike jedan ili dva takva centra bi zadovoljila kompletne potrebe - govori Malićbegović.

Što je veoma bitno, „Rexorth“ je lider u mobilnoj hidraulici, a ono što je najvažnije, lider je u kontroli hidraulike. Druge firme su u stanju napraviti pumpu, hidromotor, ali nisu u stanju napraviti kontrolu između njih. Posljednjih 30-40 godina oni su pioniri u svim segmentima hidraulike i sve što je novo faktički dolazi od njih.

Višestruki lider

- Ulaskom „Boscha“ u njihovo vlasništvo dobili su finansijski potencijal. Oni su kompanija koja progresivno napreduje. I nas su certificirali nakon što smo prošli sve njihove kontrole. Dakle, dobili smo certifikat od krovne organizacije najveće firme za hidrauliku. Mi smo njihov servis centar exellence koji je ovlašten da radi sve popravke na klipnoaksijalnim pumpama i hidromotorima. Nema teritorijalnih ograničenja za servis, samo za distribuciju, što znači da možemo raditi servis u cijelom svijetu.

NA VRH