SARAJEVO

Otvoren 9. međunarodni sajam ENERGA 2019.

Predsjednik Inicijativnog odbora Mirsad Đonlagić kazao je kako su u Evropi fosilna goriva i dalje glavni izvori energije te da je ovaj sajam organiziran za razmjenu dobrih ideja

Trenutak presijecanja vrpce. A. Šahinović

Piše: A. Š.

11.6.2019

Pod sloganom „Misliti na budućnost“, danas je u Centru ''Skenderija'' u Sarajevu otvoren 9. međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA 2019.

Dvije stotine učesnika i više od 100 izlagača iz 12 zemalja imat će priliku prezentirati svoje proizvode i ideje.

Sajam će učesnicima ponuditi sesije i panel-diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, aktuelnoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, bioplinskim elektranama i drugim zanimljivim temama.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, otvarajući sajam, istakao je kako bi BiH po pitanju energetika i potencijala koje ima u ovom sektoru mogla biti mnogo bolja od drugih zemalja regiona, ali je problem što smo prespori.

- Problem je što kasnimo, što su naši koraci spori u poređenju s drugima, što se reforme sporo provode i drugi nas pretječu. Moramo koračati brže, brže donositi odluke, provoditi reforme, pametnije iskoristi potencijale, jer će nam onda svima biti bolje - istakao je Šarović i dodao nekoliko pozitivnih stvari koje su se desile u proteklih godinu poput donošenja Okvirne energetske strategije, ali i inicijative da se uvoznici električnih automobila oslobode carine.

Predsjednik Inicijativnog odbora sajma Mirsad Đonlagić kazao je kako su u Evropi fosilna goriva i dalje glavni izvori energije te da je ovaj sajam organiziran za razmjenu dobrih ideja.

Nakon obraćanja, presijecanjem vrpce sajam je i zvanično otvoren i trajat će do 13. juna.


Velika zainteresiranost za sajam. A. Šahinović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.