BIZNIS

Tržišna inspekcija kaznila "Adria Airways", otkazani letovi i za Sarajevo

Kompanija prodala karte potrošačima iako je situacija bila neizvjesna, a avioni su već bili prizemljeni

Prizemljeni avioni. Arhiv

Fena

29.9.2019

Tržišna inspekcija kaznila je slovensku aviokompaniju "Adria Airways" zbog zavaravanja potrošača u prodaji karata za letove, za što je uprava kompanije trebala znati da to ne čini.

Tržišna inspekcija utvrdila je nepoštenu poslovnu praksu prodaje jer je kompanija prodala karte potrošačima u četvrtak, 24. i 25. septembra, za letove u četvrtak i petak, 26. i 27. istog mjeseca, iako je situacija bila neizvjesna, a avioni "Adria" već su bili prizemljeni u vrijeme prodaje karata.

- Uprava "Adria Airwaysa", s obzirom na to da je imala sve informacije o finansijskom poslovanju firme i stvarnoj dostupnosti aviona koji su pogodni za letove za koje su prodavali karte, trebala je biti svjesna da kompanija zapravo neće moći realizirati letove, što bi moglo zavesti potrošače koji su dobrovoljno odlučili o letu i povjerili prijevozniku da kupi karte - napisala je glavna tržišna inspektorica Andrejka Grlić.

Tržišni inspektorat obavlja nadzor i u pogledu nekih drugih pitanja u vezi s "Adria Airwaysom" te će o nalazima obavijestiti javnost čim se dovrše inspekcijski postupci.

Inspekcija savjetuje putnicima da prate kretanja i odlučuju o onim kompanijama koje imaju zajamčene letove prilikom kupovine karata.

"Adria Airways" saopćila je u petak kako otkazuje većinu svojih letova za vikend i u ponedjeljak zbog finansijskih problema, a među njima je i onaj za Sarajevo.

Prethodno je u utorak ta kompanija objavila kako na dva dana obustavlja letove zbog nedostatka novca, prenijele su agencije.

"Adria Airways" navela je kako je u pregovorima s potencijalnim novim vlasnicima.

Ovo je posljednja u nizu malih evropskih kompanija koje su upale u finansijske probleme usljed prekomjernog razvoja kapaciteta u avionskoj industriji, velike konkurencije i visokih cijena goriva.

Zbog svojih finansijskih problema, kompanija je u četvrtak i petak otkazala 158 letova, odnosno većinu planiranih, što je pogodilo više od 3.700 putnika.

Slovenija je 2016. godine prodala "Adria Airways" njemačkom investicijskom fondu 4K Invest.

Kompanija je otad prodala sve svoje avione i koristila je iznajmljene letjelice za letove prema evropskim destinacijama, među kojima su Njemačka, Francuska, Holandija, Belgija, Austrija i države Balkana.

Slovenska agencija za civilni promet CAA dala je rok kompaniji "Adria Airways" do 2. oktobra da predstavi finansijski plan kako bi zadržala dozvolu za rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.