BIZNIS

BS Telecom Solutions sklopio novi višemilionski ugovor za izvoz softvera BS HUSKY U Crnu Goru

Potpisivanje ugovora. Bs Telecom Solutions

Avaz.ba

30.9.2019

Bosanskohercegovačka kompanija „BS Telecom Solutions“ potpisala je novi višemilionski vrijedan ugovor u Crnoj Gori za proizvodnju, isporuku i instalaciju softvera za upravljanje i nadzor saobraćaja na autoputu Bar - Boljare. Radi se o poddionici Smokovac-Uvač-Mateševo, ukupne dužine 41 kilometar i koja počinje na 63 metra nadmorske visine kod Smokovca, a autoput u Mateševu se penje na više od 1100 metara.

Mirza Varatanović, direktor „BS Telecom Solutions“ ističe da se radi o veoma zahtjevnoj dionici autoputa koju čini ukupno 16 tunela i stoga je riječ o veoma kompleksnom poslu sa aspekta sigurnosti učesnika u saobraćaju.

„Naš zadatak je isporuka i instalacija vlastitog BS Husky softwera koji služi za kontrolu i upravljanje saobraćaja u centru Pelev Brijeg i duž cijele dionice autoputa. S obzirom na konfiguraciju terena na kojoj se gradi autoput ovo će biti veoma izazovan i zahtjevan projekat. Potpisivanje ovog ugovora potvrđuje da je naš proizvod BS Husky regionalni lider na polju pametnih transportnih sistema, jer smo sa ovim softverom prisutni na autocestama i magistralnim cestama u praktično svim državama šire regije“, kaže Varatanović.

Glavni izvođač radova na ovoj dionici autoputa je kineski CRBC i ugovor je potpisan sa ovom kompanijom, nakon javnog nadmetanja na kojem je „BS Telecom Solutions“ odnio pobjedu u žestokoj međunarodnoj konkurenciji. Inače, sarajevskoj firmi ovo je već četvrti sličan ugovor u Crnoj Gori koji je potpisan samo u zadnjih godinu dana. Ova bh. kompanija trenutno na inostranim tržištima realizuje više od 32 miliona maraka vrijedne projekte samo u oblasti pametnih transportnih sistema (ITS) i radi se o doslovnom izvozu domaće pameti.

BS Telecom Solutions vodeća je IT kompanija u Bosni i Hercegovini i regionalni lider na polju ITS softvera, IoT i smart city rješenja. Očekuje se kako će ove godine tri puta povećati prihode u odnosu na prošlu godinu, sa rastom izvoza pet puta u odnosu na prošlu godinu. Kompanija trenutno upošljava 95 uposlenika sa stalnim trendom rasta broja radnika. BS Telecom Solutions član je američke privredne komore AMCham u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.