SKANDAL

Direktor jedne od najvećih evropskih banaka dao ostavku zbog špijuniranja

Nezapamćena afera u bankarskim krugovima. Agencije

Avaz.ba

1.10.2019

Direktor jedne od najvećih evropskih banaka dao je ostavku zato što je naredio špijuniranje vodećeg bankara koji je napustio kompaniju zbog radnog mjesta u rivalskom UBS-u.

Kako piše "The Wall Street Journal", Pjer-Olivije Boui (Pierre-Olivier Bouée), izvršni direktor poslovanja "Credit Suissea", priznao je tokom istrage da je unajmio privatne detektive kako bi pratili Igbala Kana (Iqbal Khan), čelnika Poslovne jedinice za upravljanje bogatstvom, i njegovu suprugu nakon što je konkurentska banka objavila kako se Kan pridružuje njihovom timu. 

Boui je zahtjev za praćenjem, o kom nije obavijestio ni izvršnog direktora niti bilo kog drugog člana uprave "Credit Suissea", opravdao kao "zaštitu interesa svoje banke". Ipak, kako je odlučila Uprava, "sedmodnevno špijuniranje bilo je pogrešno i ozbiljno je narušilo reputaciju banke".

Za moguću regrutaciju zaposlenih druge najveće švicarske banke, kao ni za kršenje ugovora koji je Kan potpisao, nije pronađen nijedan dokaz, a samo istraživanje pokrenuto je nakon što se sam Igbal Kan suočio s jednom od osoba koja ga je pratila. Kan je, naime, kada je vozio svoje dijete na fudbalski trening, primijetio da ga prati neki automobil i pokušao da mu pobjegne. Kako se brza vožnja nije završila uspjehom, izašao je iz vozila i počeo da viče i zove policiju, a uslikao je i registarsku oznaku svog pratioca, za kojeg se poslije pokazalo da je detektiv kompanije "Investigo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.