BIZNIS

Menadžerski tim Olimpijskog centra Jahorina ovo ljeto realizovao 8 velikih infrastrukturnih projekata a na zimu mnogo iznenađenja

Sponzorisani tekst

5.10.2019

OC Jahorina - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Ljetna sezona na Jahorini zatvorena je u nedelju, 29. septembra, ovaj dan obilježila je rekordna posjeta, ostvareno je više od 3.000 ljetnih vožnji što je ujedno i najposjećeniji dan zabilježen ove sezone. Svi posjetioci su tokom dana uživali u besplatnom korištenju svih ljetnih sadržaja. Osim toga obilježena je i Evropska nedelja sporta pod sloganom #BeActive uz podjelu poklona, sportskih rekvizita, gostima. Ovo ljeto je sigurno prekretnica kada je Jahorina u pitanju, ostvareno je gotovo 40.000 ljetnih vožnji, I promet je dostigao impresivnu cifru od 250.000 KM što je povećanje u odnosu na baznu 2016. godinu za čak 900 odsto. Svi parametri su premašeni, ovo je prava revolucija. Jahorina je postala centar zbivanja, kako zbog nikada više infrastrukturnih projekata koji su trenutno u toku, tako i zbog nove, najveće ljetne atrakcije u regionu, boba na šinama. Ovog ljeta u Olimpijskom centru Jahorina ogranizovali su, sada već tradicionalnu, humanitarnu “Trku za život”, akciju čišćenja I akciju pošumljavanja, urnebesnu predstavu Đurologija ali i druženje sa poznatim ličnostima u okviru serijala “Sasvim blisko sa poznatima” i još mnogo toga što je itekako privlačilo pažnju šireg regiona ali i stranih gostiju! Ponuda Jahorine je dodatno upotpunjena novim adrenalinskim sadržajem bobom na šinama koji je ujedno jedinstven i najduži u jugostočnoj Evropi ali i među 10 najdužih u cijeloj Evropi. Ovoj atrakciji se itekako mogu pripisati zasluge za ostvarene fascinantne rezultate i nezapamćeno dobru ljetnu sezonu. Iz Olimpijskog centra Jahorina najavljuju još tri nove adrenalinske atrakcije ovog tipa za sljedeće ljeto!

Nakon ljeta slijede intenzivne pripreme za zimu ali i akcijske cijene ski karata

Dan nakon završetka ljetne sezone, 30. septembra, počela je akcijska predprodaja ski karata. I ove godine Olimpijski centar Jahorina odlučio je nagraditi svoje goste popustom od 15 odsto na ranu kupovinu ski karata. Predprodaja će trajati do 20. oktobra te iz Olimpijskog centra Jahorina pozivaju sve skijaše i bordere da iskoriste ove pogodnosti obzirom da već vlada ogromno interesovanje za nadolazeću zimsku sezonu. Novitet od ove godine je i webshop pa je karte moguće kupiti i online na sajtu OC Jahorina. Postoje dvije opcije kupovine putem webshopa, skijaši dobijaju mogućnost da kupe željenu kartu online i preuzmu je na novootvorenom pickup mjestu koje je predviđeno samo za tu namjenu. Ukoliko posjeduju Keycard od ranije moguće je unijeti podatke sa karte i online je dopuniti za željene dane skijanja, ova opcija je najjednostavnija i podrazumjeva direktan dolazak na stazu bez zadržavanja na prodajnim mjestima. Za ovu zimsku sezonu u pripremi su i dva potpuno nova prodajna mjesta kao i prodaja karata na preko 700 pumpi u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Sve navedeno će rasteretiti prodajna mjesta i omogućiti skijašima brži i lakši dolazak na stazu. Jahorina je sigurno zasijala novim sjajem i vratila sigurnost u snijeg i skijanje ali se investicije nisu zaustavile tu, čak naprotiv, kao da su tek počele.


OC Jahorina. OC Jahorina

Intervju generalni direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić

1. Gospodine Ljevnaić, na Jahorini ste pune dvije godine. Mnogi su bili skeptični kada ste prvi put iznijeli svoje planove i vizije za Jahorinu, međutim Vi ste nadmašili sva očekivanja?

Tako je, mislim da smo nadmašili i svoja očekivanja i zaista smo uradili mnogo više nego što je planirano, čak često pomislim da radimo više nego što je moguće. U prethodnom ciklusu investicija smo uradili dosta. Međutim, ove godine smo uradili najviše i pokrenuli još mnogo više projekata. Naš cilj je da budemo partneri sa ski centrima regiona a da nas porede sa evropskim ski centrima. Nismo imali, bukvalno, ni jedan dan odmora od završetka prethodne zimske sezone i moram da pohvalim moj tim koji je zaista na vrhuncu zadatka! U dugoročnom planu poslovanja je izgradnja Gondole sa Pala na Jahorinu ali i Godnole iz Sarajeva koja će takođe prevoziti goste na Jahorinu, ovim uvezivanjem će Jahorina dobiti mnogo ali još više benefita će imati Pale i Sarajevo, njihovi građani kao i cijela regija.

2. Zvuči zaista sjajno, sigurno ste jedan od najboljih primjera dobrog poslovanja sa ofanzivom strategijom u našoj državi. Da li sve ove nove investicije utiču na interesovanje gostiju?

Itekako utiču, i to nam je pravi pokazatelj da radimo dobro. Već sada se interesuju za sve novitete, buking smještaja je odavno počeo, neki aktuelni termini su već uveliko 100% popunjeni. Nisu samo gosti zainteresovani za Jahorinu puno investitora je takođe došlo na planinu,gradi se 6 novih hotela! Javljaju nam se ozbiljni poslovni partneri koji su u Jahorini prepoznali sigurnost i zajedničke interese saradnje. Naš partner SKI FUN je već počeo sa prodajom 7 dnevnih aranžmana na Jahorini, u cijenu od 359 EUR uključen je smještaj, direktan let iz Beograda, aerodromske takse, transfer i ski pas. Takođe smo uspostavili saradnju sa SKIBUS agencijom koji će u terminu od 6 do 8 decembra po cijeni od 69 eur za goste iz Beograda organizovati tri dana smještaj, ski pass i prevoz što je zaista dobra ponuda. U saradnji sa agencijom Odeon u planu nam je uvesti redovnu autobusku liniju Beograd – Jahorina i Novi Sad – Jahorina koja će svake subote voziti u oba smjera. Planirano je i uspostavljanje redovne autobuske linije iz Banja Luke za Jahorinu. Mislim da su ovo itekako važni strateški potezi koji će nam omogućiti još veći broj skijaša i turista a njima olakšati dolazak na Jahorinu. Velika prednost Jahorine je i blizina Međunarodnog aerodroma i glavnog grada, Sarajeva koji našu planinu poveziju sa mnogim svjetskim metropolama. Na taj način smo omogućili i ponovni dolazak velikih grupa skijaša iz Kine sa kojima smo obnovili saradnju i koji će i u novoj ski sezoni biti naši gosti. U skladu sa svim urađenim za Jahorinu očekujem i da će nas ispratiti hoteli i vlasnici smještajnih i ugostiteljskih objekata na Jahorini podizanjem kvaliteta svojih usluga koje je takođe neophodno za ostavljanje perfektnog utiska.

3. Kakav je plan za naredni period? Ljetna sezona je završena, zimska počinje za 2 mjeseca, šta se dešava u tom periodu?

Plan nam je da, naravno, završimo sve započete investicije i da planinu adekvatno pripremimo za dolazak gostiju u toku zimske sezone. U okviru priprema u saradnji sa Unijom studenata Republike Srpske ogranizujemo Studentsku radnu akciju, od 10. do 13. oktobra u okviru koje će studenti imati priliku da se upoznaju sa svim ljepotama Jahorine. Naravno pred sezonu je neophodno uraditi i dobru promociju svega što pripremamo pa ćemo u skladu sa tim raditi promociju Gondole u Beogradu i Novom Sadu tokom mjeseca oktobra. Predstavićemo se i u Beču 17.oktobra gdje ćemo uz prezentaciju sadržaja i događaja za novu sezonu posjetiocima podjeliti vaučere sa 50% na kupovinu ski karata. Tradicionalno ćemo organizovati i Veče Jahorine u Beogradu 13 novembra gdje ćemo sa svim prijateljima i partnerima proslaviti početak predstojeće zimske sezone.

4. Gosti su već navikli na sadržajnu zimsku sezonu, da li će i ove godine imati priliku uživati u koncertima, trkama i festivalima?

Pored ustaljenih manifestacija i događaja koji uljepšavaju zime na Jahorini planiramo i dosta noviteta a jedan od njih je Rambotour na skijama, sa poznatim Rambom Amadeusom koji će na zanimljiv način uveseliti sve naše goste i ljubitelje kako alpskog tako i nordijskog skijanja. Pomenuo sam otvaranje Gondole zakazano za 30. novembar, tada ćemo uz koncert Saše Matića proslaviti puštanje u rad novih sadržaja. Nakon toga slijedi festival pod nazivom White fest od 6. do 8. decembra kad ćemo ugostiti i domaća ali i svjetski poznata imena od kojih je najstaknutiji svakako Bryan Ferry. U terminu 12. do 15. decembar će biti manifestacija Ski opening kada ćemo odobriti popust na ski karte za navedeni termin od 50%. Takođe u toku sezone ćemo tradicionalno u okviru promo perioda odbravati popuste na ski karte ali ćemo obilježiti i World Snow day 19 januara. Planiramo i obnavljanje saradnje sa ski centrama u regionu tako da će i ove godine sezonska ski karta važiti na 350 km staza u Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji. Potvrđeno je i provjereno da je Jahorina ski centar sa najboljim odnosom cijene i kvaliteta u Evropi!


OC Jahorina. OC Jahorina

Novi projekti tima Olimpijskog centra Jahorina

Jahorina je u posljednje tri godine jedno od najvećih gradilišta u regionu, nakon završenog prvog ciklusa investicija koje su obuhvatale uređivanje staza i izgradnju sistema vještačkog osnježavanja na Jahorini su trenutno u toku ozbiljni investicioni projekti. Pomoću više od 30 miliona KM koji se ulažu u Jahorinu biće iskazan puni potencijal ove planine.

Vrijedno se radi na izgradnji prve kabinske Gondole uz koju je je izgrađeno 5 km novih staza. Projekat Gondole i izgradnje, uređenja i osnežavanja pripadajućih staza izuzetno je značajan za Jahorinu. Realizacijom ovog projekta pored komfora koji omogućava eliminisaće se guzve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralne staze na planini i ista će raditi u ektremnim uslovima kada su veliki vjetrovi i magla. Gondola će imati i jednu VIP kabinu koje će davati poseban doživljaj prilikom vožnje, njen kapacitet je 2.700 skijaša na sat.

Sada će Jahorina imati ukupno 45 km staza koje će biti na raspolaganju svim skijašima.Uz postojećih 8 homologovanih staza u toku je i homologacija 3 novoizgrađene staze za discipline SL, GS i GL. Menadžment Olimpijskog centra Jahorina je u okviru sastanka održanom u Cirihu 2. oktobra sa predstavnicima Međunarodne skijaške federacije razgovarao o dovođenju Evropa kupa na Jahorinu za zimsku sezonu 2020/21.

U toku je i zamjena starog ski lifta na Poljicama novim liftom – „sidro“ kompanije Dopplmayer koji će povećati kapacitet instalacije za 4 puta.

Oko jezera na vrhu radi se na ambijentalnom uređenju sa klupama i molom dužine 12metara. Izgrađen je objekat pored jezera i sigurno da će ovo biti omiljeno mjesto za predah kako skijašima tako i svim gostima jer ima nesvakidašnji lijep pogled ka jezeru i nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji na planini.

Jedan potpuno novi projekat koji će doprinjeti i sigurnosti na planini je osvetljenje staza, vrtića i jezera ukupne dužine od 4 km, zatim izgradnja ledene fontane ali još jednog, manjeg jezera za vještačko osnježavanje na lokaciji Poljice. Novo jezero će biti kapaciteta 2.000m3 i sakupljaće vodu koja je ranije bila uzrok poplava na platou Poljice, sva voda iz novog jezera će se pumpama prebacivati u veliko jezero koje se nalazi na gotovo samom vrhu planine što će korisititi za proces osnježavanja ski staza.

Vjetroustavi su postavljeni da bi olakšali skijanje na olimpijskoj planini. Dugački 109 metara, namijenjeni za zaustavljanje snijega na stazama pri magli, koriste se i u svrhu orjentira za skijaše.

Tapaciranjem korpi na starom dvosjedu Ogorjelica će vožnja ovom instalacijom biti dosta ugodnija. Izgradnjom Olimpijskog plamena na stazi Poljice i spektakularnim koncertom Saše Matića 30. Novembra će biti proslavljen istorijski dan za Jahorinu i zvanično pušteni u rad svi navedeni projekti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.