BIZNIS Policija Austrije intenzivno se uključila u istragu oko malverzacija u industriji igara na sreću u regionu

Na udaru mešetari koji rade za albansko-bugarski lobi

Policija je označila Vladimira Vukovića i njegovu ekipu kao glavne inicijatore mutnih radnji i korupcije, koji uglavnom rade na štetu države Srbije i srpskih firmi

Sponzorisani tekst
09.10.2019 10:26

Na udaru mešetari koji rade za albansko-bugarski lobi

Foto: Press

Nakon uspostavljanja nadzora bezbjednosnih službi zemalja u regionu nad poslovanjem nekih kompanija koje se bave igrama na sreću, u fokusu istrage austrijske policije koja raspolaže brojnim podacima o njihovim poslovnim poduhvatima na Balkanu našli su se i njihovi saradnici koji im pomažu da realiziraju svoje dugoročne monopolističke planove.

Pod najvećim povećalom je, kako saznajemo, austrijski državljanin srpskog porijekla Vladimir Vuković, koji se smatra i najvećim mešetarom u ovom lancu i koji je nekada posjedovao lanac kladionica Astra sports, i kao poznavalac prilika na tržištu igara na sreću u Republici Srpskoj (ali i susjednim državama u regionu) “uvodio” na tržište neke inozemne kompanije. Kako se sumnja, Vuković radi i za albansko–bugarski lobi, koji na sve načine pokušava da osigura monopol za određene firme.

  • Sjedište nekih Vukovićevih firmi u Beču
    Sjedište nekih Vukovićevih firmi u Beču Foto: (Press)

Policiju Austrije posebno zanima njegovo “poslovanje”, kako je godinama unazad gradio “poslovnu strategiju” na, kako saznajemo iz izvora bliskim istrazi, kombinacijama, korupciji i “sistemu koverti” i to uglavnom na štetu matične države Srbije i srpskih priređivača koji godinama posluju u regionu.

Oni koji se pitaju odakle Vukoviću moć da određenim kompanijama očisti put ka osvajanju tržišta Republike Srpske, odgovor mogu naći u ishodu afere koja je potresla ovu zemlju kada je otkriveno da je ministrica finansija RS Zora Vidović – tadašnja direktorica Poreske uprave – Vukoviću godinama pomagala da prikriva svoje neizmirene obaveze prema državi. Osim što su nadležni tolerirali Vukovićevo prikrivanje vlasništva u nedavno likvidiranoj firmi "Astra sports" (i to putem firmi "Telecom Business INC" sa Sejšela i "Polar Star Corporation" sa Britanskih Djevičanskih Otoka) država je i krila njegove dugove, toliko dugo da su narasli do tri miliona maraka. Kada je u javnost procurila informacija o Vukovićevim neizmirenim obavezama, za njihovo postojanje Vidović je prvo okrivila nadležne inspektore, a onda se postarala da svi ti dugovi budu otpisani.

  • Press
    Press Foto: (Press)

Kao Vukovićevog pomagača mediji po regionu spominju i Adnana Šarića, koji često boravi u Skoplju, u kom im je – barem do sada – podršku pružao premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Upućeni u dešavanja u industriji igara na sreću kažu da je čak i firma “Acri limited” iz Dubaija, koja ima udjela u vlasništvu makedonske državne lutrije, direktno pod kontrolom upravo Vlade Vukovića. Baš preko te firme, kako pišu mediji, dosta novca izvučeno je iz države. Neki od članova ove grupe optuženi su i za najteža krivična djela.

Inače, “poslovi” koje je sklapao Vuković uglavnom nisu imali pisane tragove, a dogovarali su se mahom na njegovoj jahti, u Sloveniji, gdje je često gostio njegove “poslovne partnere”.

Da je u njihovim “poslovnim operacijama” sada došlo do izvjesnih promjena naslućuje se na osnovu informacija iz medija da se Vukoviću sprema hapšenje u Makedoniji. Upućeni tvrde da su njegovi porezni dugovi i u Srbiji narasli na više od 1,5 miliona dinara, što znači da mu ova prinudna likvidacija "Astra Sport Bets d.o.o" nije riješila sve finansijske probleme.

Međutim, Vukovićevim glavnim “partnerima” smatraju se austrijski advokat Tomas Kepert iz Beča i Vermer Halas, s kojim je u mnogim “poslovnim kombinacijama i projektima” u Republici Srpskoj. Neke firme u RS se čak vode na njih, a bave se, između ostalog, trgovinom struje, nekretninama, investicionim ulaganjima… U Banjoj Luci su vlasnici firmi “Imoninvest doo” I “Axel doo”, svi poslovi navodno idu u dogovoru sa Vukovićem, ali nije rijedak slučaj ni da po nekim završenim poslovima jednostavno izbrišu firmu iz registra RS, kao što je to bio slučaj nedavno sa "GLA Holding Gmbh", koja je imala sjedište u Banjoj Luci.

Ova dvojica Austrijanaca, kako kažu upućeni, odlično poznaju situaciju u čitavom regionu, i oprobanim metodama, uglavnom koruptivne prirode, otvaraju mnoga vrata kod lokalnih političara, obezbjeđujući Vukoviću dobre pozicije za “poslovanje”. Naravno da od tih “poslova” i te kako svi oni imaju poprilične koristi, zbog čega cijeli sistem i opstaje.

Njihova uloga je, kako se smatra, da na osnovu poznavanja prilika u regionu – a posebno na tržištu igara na sreću – svojim oprobanim, pretežno koruptivnim metodama, Vukoviću otvaraju vrata kod političara sa kojima treba da se pregovara, i to tako što mu obezbjeđuju dobre pozicije za poslovanje.

Tako se baš sa Vukovićem dovodi i pobjeda fantomske firme "CASINOS AUSTRIA VLT AG" na tenderu koji je u RS proljetos raspisan za izbor privatne kompanije kojoj će biti povjereno priređivanje elektronskih igara na sreću. Naime, uprkos tome što su na njemu učestvovale i dvije najveće srpske firme - najveće u regionu, i jedne od najvećih u Evropi, kao i jedna američka kompanija, koja u industriji igara na sreću važi za najveću na svetu, Lutrija RS je za priređivanje elektronskih igara na sreću angažirala firmu poznatu jedino po tome što je registrirana na lokaciji gdje je inače prijavljeno još 60 fiktivnih kompanija.

Odabir preduzeća bez prometa, sa samo dva zaposlena i iskustvom u priređivanju igara na sreću od malo više od mjesec, na tenderu na kome su kao kriteriji bili propisani godišnji promet od 3 milijarde eura i desetogodišnje iskustvo u priređivanju igara na sreću, mogao se dogoditi samo u zemlji u kojoj ne vlada pravo, već zaštita interesa imućnih pojedinaca.

Kako se to već dogodilo u Albaniji, Makedoniji, Kosovu..., jasno je da je po srijedi koordinirana akcija austrijsko-albanskog lobija koji na sve moguće načine pokušava uništiti privatno tržište igara na sreću na cijelom Balkanu.

Mjesto na kom se djelovanje ovih lobista dovodi u dodir s austrijskom elitom jeste naklonost Slobodarske partije, čiji su članovi, kao glavni akteri brojnih skandala u Austriji, više puta dokazali da ne prezaju od kršenja zakona. Budući da su i Kepert i Halas odavno poznati i austrijskoj policiji (bili su predmet istrage i za neke porezne utaje), pretpostavlja se da ih je do sada od sudskog procesuiranja štitila blagonaklonost slobodara, ali s obzirom na to da se i sama partija našla pod istragom, pitanje je trenutka kada će se mešetari, čiji je interes kolaps industrije igara na sreću na Balkanu, naći pred licem pravde.

NA VRH