ANALIZE

Iako se očekuje priliv milijardu eura od turizma, ekonomska situacija je loša

Industrija i izvoz robe znatno podbacili u 2019., ekonomski rast niži od očekivanog

Sjedište "Raiffeisen banke" BiH u Sarajevu. Raiffeisen bank BiH

S. N.

16.10.2019

U prvoj polovini 2019. zabilježen je nastavak usporavanja dinamike ekonomskog rasta u Bosni i Hercegovini koji je počeo još u posljednja dva kvartala prethodne godine.

Negativni trendovi u oblastima industrijske proizvodnje i izvoza robe zabilježeni su prvi put od recesijske 2012. godine.

U prvih osam mjeseci 2019. industrijska proizvodnja, koja čini 20 posto BDP-a, pala je za 4,7 posto u odnosu na isti period lani.

Navedena je, prije svega, posljedica jednokratnih negativnih efekata zaustavljanja proizvodnje ključnih bh. proizvođača i izvoznika, ali i smanjenja proizvodnje zbog manje potražnje na ključnim evropskim tržištima. Zbog ovih negativnih trendova je i ukupan izvoz robe zabilježio pad za 2,3 procenta na godišnjem nivou, istakli su iz Odjela za istraživanja i savjetovanje "Raiffeisen banke2 u BiH.  

Analitičari "Raiffeisen banke" navode da turistički sektor ostaje jedna od oblasti s najvišim dvocifrenim stopama rasta, očekivanim pozitivnim doprinosom BDP-u te očekivanim prilivom prihoda od izvoza turističkih usluga iznad milijardu eura. Pozitivan doprinos na ekonomski rast imat će nastavak određenih radova na dionicama Koridora 5C, značajni regionalni infrastrukturni radovi i snažan rast stanogradnje.


Raiffeisen bank. Raiffeisen bank

- Ne strahujemo od nove recesije u 2019. godini s obzirom an to da su loši pokazatelji u realnom sektoru donekle kompenzirani snažnim rastom maloprodaje i veleprodaje koje čine 21 procent BDP-a. On ukazuje i na snažan rast domaće potražnje i privatne potrošnje koja će biti ključni pokretač rasta ove godine i zabilježiti rast od 1,7 posto, u odnosu na prošlu godinu.

Domaća potrošnja je podržana rastom neto plaća za 4 posto u odnosu na 2018., znatnim prilivom doznaka stanovništva iz inozemstva te rastom zaduženja i kreditiranja stanovništva kod domaćih banaka - navode analitičari "Raiffeisen banke".

Očekivana stopa ekonomskog rasta do kraja 2019. godine je revidirana naniže, na 2,2 posto u odnosu na isti period prošle godine. Razlog tome su lošiji rezultati u industriji i ukupnom izvozu roba koji su jedan od ključnih pokretača kretanja BDP-a u posljednje četiri godine.

S obzirom na rastuće rizike od globalnog usporavanja na koje ukazuju posljednji podaci s globalnih tržišta te i dalje prisutne eskalacije u trgovinskom ratu između SAD i Kine, rizike vezane za Brexit, krizu vezanu uz auto i prerađivačku industriju Njemačke, kao i ekonomsku krizu u Italiji došlo je do revidiranja naniže očekivanog rasta BDP-a eurozone i Njemačke kao ključnog trgovinskog partnera BiH.

Budući da su vanjsko okruženje i očekivanja za 2020. dodatno pogoršana te da se očekuje dodatni pritisak na izvoz i proizvođače iz BiH očekuje se dodatno usporavanje ekonomije u 2020. na 1,9 posto, u odnosu na 2019., ističu ekonomski stručnjaci Raiffeisen banke u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.