BERZA

Cijene nafte porasle prošle sedmice za četiri posto

Za rast cijena nafte zahvaljuje se, između ostalog, poruci iz ureda američkog trgovinskog predstavnika u petak da su SAD i Kina blizu završetka prve faze trgovinskog dogovora i da će se pregovori nastaviti, prenosi SEEbiz

Cijena nafte u porastu. Ilustracija

Fena

28.10.2019

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su prošle sedmice za više od 4 posto, za šta se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između Vašingtona i Pekinga, padu zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama i mogućem daljnjem ograničenju proizvodnje OPEC-a.

Na londonskom tržištu cijena barela skočila je prošle sedmice za 4,4 posto, na 62,02 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 5,3 posto, na 56,65 dolara.

Za rast cijena nafte zahvaljuje se, između ostalog, poruci iz ureda američkog trgovinskog predstavnika u petak da su SAD i Kina blizu završetka prve faze trgovinskog dogovora i da će se pregovori nastaviti, prenosi SEEbiz.

Predsjednik SAD Donald Tramo (Trump) poručio je, pak, da Kina veoma želi dogovor. Kazao je i da se nada da će taj dogovor on i kineski predsjednik Si Đinping potpisati idućeg mjeseca na sastanku u Čileu.

To je potaknulo nadu ulagača da će se uskoro završiti carinski rat između dvije najveće svjetske privrede, koji traje već više od 15 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta globalne privrede, a time i potražnje za crnim zlatom.

- Poruke o napretku u trgovinskim pregovorima potaknule su rast cijena dionica na Vol stritu, a koristi od toga imalo je i tržište nafte - kaže Džon Kilduf (John Kilduff), partner u firmi "Again Capital".

Podršku cijenama pružio je i izvještaj američke vlade o neočekivanom padu zaliha u prošloj sedmici. Ukupno su zalihe sirove nafte i derivata smanjene za 10 miliona barela.

Dodatnu potporu cijenama pružile su i izjave dužnosnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da je jedna od opcija za ublažavanje slabosti potražnje u 2020. godini još značajnije ograničenje ponude.

Prije nego što se, eventualno, obaveže da dodatno ograniči snabdijevanje, Saudijska Arabija, vodeća članica OPEC-a, planira ustrajati na discipliniranijoj provedbi važećeg sporazuma, prema kojem je OPEC, zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, ograničio proizvodnju na 1,2 miliona barela dnevno do marta 2020.

S druge strane, veći rast cijena onemogućila su strahovanja od daljnjeg usporavanja rasta globalne privrede.

- Zbog usporavanja globalne privrede, smanjit će se potražnja pa će rast cijena biti ograničen - kaže Džefri Hali (Jeffrey Halley) iz OANDA-e.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters, smatraju da su veće šanse za izrazitiji pad privrede nego za njegov sinhronizirani oporavak, uprkos novom ciklusu ublažavanja monetarne politike u velikim privredama.

No, ulagači se nadaju da bi se jaz između prevelike ponude i slabije potražnje mogao smanjiti, jer i američki proizvođači ograničavaju proizvodnju nakon dužeg razdoblja povećanja.

- Energetski kompleks, također, crpi podršku od usporavanja rasta proizvodnje nafte u SAD - kaže Džim Riterbuš (Jim Ritterbusch), predsjednik kompanije "Ritterbusch and Assiciates".

Firma "Baker Hughes" izvijestila je u petak da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u Sjedinjenim Američkim Državama smanjen za 17, na ukupno 696 postrojenja.

To je najmanji broj aktivnih postrojenja od aprila 2017., što pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove, jer se više usmjeravaju na povećanje zarade na temelju viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.