MOJA DOMOVINA

Sve veća ulaganja u obrazovanje i sport u općini Ilijaš

Privodi se kraju prva faza projekta izgradnje gradskog stadiona vrijednog više od pet miliona KM

U toku realizacija mnogih projekata. Općina Ilijaš

Piše: Avaz.ba

28.10.2019

Ulaganje u obrazovnu i sportsku infrastrukturu opredjeljenje je i jedan od ključnih prioriteta Općine Ilijaš. U prilog tome govore mnogobrojni projekti koji se trenutno realiziraju, a koji će u konačnici značiti još bolje uvjete za odvijanje nastavnog procesa i sportskog rada.

Nova sala

Najvredniji, ali i najzahtjevni projekt je izgradnja gradskog stadiona u Ilijašu. Novi stadion, vrijedan više od pet miliona KM, gradi se na postojećem mjestu gradskog sportskog centra. Prva faza projekta, vrijedna 1.690.000 KM, privodi se kraju i finansirana je sredstvima Općine Ilijaš u iznosu od 1.200.000 KM i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, koje je učestvovalo sa 500.000 KM.

Drugi bitan projekt koji će poboljšati uvjete izvođenja nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, ali i rad sportskih udruženja s područja općine Ilijaš, jeste izgradnja fiskulturne sale u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“. Realizaciju projekta vrijednog 750.000 KM omogućilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo sa 500.000 KM i Općina Ilijaš sa 250.000 KM.

Dugi niz godina ilijaški srednjoškolci pohađali su nastavu u staroj neuvjetnoj sali, zato posebno raduje činjenica da će uskoro dobiti salu koja zadovoljava savremene standarde.

Općina Ilijaš je, također, opredijeljena ka stalnim ulaganjima u objekte osnovnog obrazovanja. Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, uz sufinansiranje Općine Ilijaš, u ovoj godini realiziralo je projekte energetske efikasnosti u OŠ „Podlugovi“ i Područnoj školi u Gajevima. Radi se o ugradnji toplotne fasade i zamjeni stolarije u vrijednosti od 140.000 KM.

U novoj školskoj godini uvjeti izvođenja nastave u OŠ „Podlugovi“ znatno su poboljšani zahvaljujući saradnji Općine Ilijaš i UNDP-a. Novim klupama i stolicama opremljena je kompletna škola. Vrijednost projekta je 38.640 KM. Od toga je Općina Ilijaš izdvojila 22.722 KM, a UNDP 17.000 KM.

Također, u saradnji s UNDP-om, realizirana su još dva projekta izgradnje novih sportskih ploha, opremljenim savremenim sportskim rekvizitima, u naseljima Srednje i Salkanov Han.

I u mjesnoj zajednici Dragoradi, najudaljenijoj na području cijele općine, protekle sedmice je završena izgradnja sportske plohe. Općina Ilijaš je u potpunosti finansirala ovaj projekt sa 99.996 KM. Ploha se nalazi u blizini Područne škole koja ne posjeduje fiskulturnu salu, tako da je učenicima omogućeno da časove fizičke kulture obavljaju vani u periodu kada vremenski uvjeti budu povoljni.

Na zadovoljstvo svih

Kada je prošle godine izgrađena nova sportska sala u OŠ “Hašim Spahić”, prostor stare sale postao je neiskorišten. Na inicijativu menadžmenta škole, Općina Ilijaš je pokrenula aktivnosti da se stara sala rekonstruira i prenamijeni u prostor za produženi boravak učenika. Urađen je projekt i provedene su sve potrebne procedure, tako da će realizacija započeti u narednih 15 dana.

Ukupna vrijednost projekta je oko 250.000 KM, a sredstva su zajednički osigurali Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Općina Ilijaš.

Intencija Općine jeste da se i u narednom periodu ulaže u obrazovne i sportske objekte, pri tome najmanje stavljajući u kontekst vrijednost projekata, a mnogo više njihove benefite. Učenici, prosvjetni i sportski radnici, sportisti i građani u konačnici mogu biti zadovoljni sportskom infrastrukturom i objektima u kojima se odvija nastava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.