SARADNJA

U općini Prozor-Rama žene pokreću pet novih biznisa

Program podrške marginaliziranim grupama, u saradnji s Općinom, osigurao je 39.000 KM za pružanje podrške

Velika podrška pokretanju biznisa žena. Avaz

Avaz.ba

29.10.2019

Anđa Lovrić iz Prozor-Rame jedna je od dobitnica sredstava za pokretanje vlastitog biznisa iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena. Namjerava pokrenuti biznis koji će omogućiti pomoć u kući starim i nemoćnim osobama.

Lijepa riječ

-Prije tri ili četiri godine sam čak i sama htjela pokrenuti biznis, a podrška USAID-a i Općine Prozor-Rama puno mi znači i nadam se da ću uspjeti u svom biznisu - izjavila je Anđa i dodala da je danas ponekad dovoljno samo otvoriti nečija vrata i uputiti lijepu riječ.

USAID-ov program podrške marginaliziranim grupama, u saradnji s Općinom Prozor-Rama, osigurao je 39.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa. Finansijsku podršku dobilo je pet žena iz Prozor-Rame, a i zvanično su potpisani ugovori. Biznisi će biti pokrenuti u oblasti proizvodnje, turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti.

-Općina Prozor-Rama se uvijek rado uključuje u javne pozive međunarodnih institucija, a ovaj put smo imali čast da budemo jedna od devet općina koje sudjeluju u ovom USAID-ovom programu. Ugovori koje smo potpisali garantiraju pet novih radnih mjesta, što je od velike važnosti za našu općinu - izjavio je rukovodilac Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i finansije Općine Josip Juričić.

Kućni budžet

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od 100 biznisa.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.