USPJESI

BiH na mapi turističkih destinacija za bicikliste!

Usluge označene ''Bike Friendly'' oznakom su objekti, servisi, atrakcije...

''Bike Friendly Standard'' od sada je dostupan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Ilustracija

Avaz.ba

18.12.2019

Smještajni, ugostiteljski i turistički objekti, kao i servisne stanice i parkirališta u Bosni i Hercegovini od sada imaju priliku proći kroz proces certifikacije da bi im mogao biti dodijeljen ''Bike Friendly'' certifikat.

Više kategorija

Na taj način, oni postaju vidljive destinacije na aplikacijama i turističkim mapama koje koriste cikloturisti prilikom planiranja svog puta. 

''Bike Friendly Standard'' je program kojim se, za potrebe cikloturizma, daje priznanje i certifikat pružateljima usluga koji, ispunjavajući uvjete, podržavaju biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva.

Zahvaljujući agenciji REDAH, ''Bike Friendly Standard'' od sada je dostupan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.   

Određeni smještaj

''Bike Friendly'' je općepoznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima. Usluge označene ''Bike Friendly'' oznakom su objekti, servisi, atrakcije... koji zadovoljavaju minimum standarda prilagođenih cikloturistima i njihovim potrebama. 

Sam standard i kriteriji unutar pojedinih kategorija su definirani na osnovu dosadašnjih praktičnih saznanja i iskustava iz zemalja EU, gdje je ovaj standard primijenjen i u upotrebi i u skladu je sa specifičnim zahtjevima ove kategorije turista.

Činjenica da je određeni smještajni i ugostiteljski objekt priznat ''Bike Friendly'' certifikatom privlači brojne cikloturiste širom svijeta i stavlja BiH na mapu turističkih destinacija za putnike na biciklima.

Pridruživanjem mreži ''Bike Friendly Standard'', smještajni i ugostiteljski objekti postaju dio i Outdooractive.com, najveće platforme za aktivni odmor u Evropi. 

Razvoj turizma zemalja zapadnog Balkana

Primjena ''Bike Friendly'' standarda, uobičajenog u razvijenim zemljama, predstavlja veliku perspektivu razvoja turizma zemalja zapadnog Balkana, ali i priliku da BiH unaprijedi svoju ponudu i privuče veći broj turista na biciklima. 


Druga faza

Ova aktivnost u BiH provodi se u sklopu druge faze projekta ''Via Dinarica'', koji implementira i sufinansira UNDP BiH, uz finansijsku podršku USAID-a BiH i AICS-a.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.