NJEMAČKA Izvoz pao za 11, 8 posto

Obećana zemlja Balkanaca pala na najniže grane od 1990. godine

Slična recesija dogodila se u zemlji posljednji put od kraja Drugog svjetskog rata

Avaz.ba

Njemačka uvela restriktivne mjere tek krajem mjeseca

Foto: Avaz


Pandemija koronavirusa je ostavila značajan negativan trag na njemački izvoz, jer je on pao na najniži nivo od ponovnog ujedinjenja zemlje 1990. godine.  Izvoz evropske tzv. "lokomotive" je u martu opao za 11,8 posto jer su njeni glavni trgovinski partneri, poput Italije i Kine već bili u karantinu. 

Prema podacima državnog zavoda za statistiku, izvoz je u martu iznosio 108,9 milijardi eura, a uvoz je smanjen za 5,1 posto, na 91,6 milijardi eura. S obzirom na razliku u padu uvoza i izvoza, budžetski suficit zemlje, koji su više puta kritikovala međunarodna tijela i treće zemlje, smanjio se na 17,4 milijarde eura sa 22,3 milijarde eura.

Njemačka vlada predviđa da će ekonomija, koja je snažno zavisna od izvoza, ove godine skliznuti u recesiju od 6,3 posto, uprkos izuzetno izdašnom paketu podrške u iznosu od 750 milijardi eura, koji je usmjeren na nadoknadu ekonomskog utjecaja krize. Slična recesija dogodila se u zemlji posljednji put od kraja Drugog svjetskog rata.

  • Izdaci domaćinstava se značajno smanjili

    Izdaci domaćinstava se značajno smanjili

    Foto: AFP


Što se tiče oporavka njemačke ekonomije, mnogi ekonomisti očekuju da će to zavisiti od oporavka njenih trgovinskih partnera, poput Kine i SAD. Čini se da na to utiče i martovski izvoz, jer je Njemačka uvela restriktivne mjere tek krajem mjeseca, ali Italija i Kina, njeni glavni trgovinski partneri, bili su u karantinu već nekoliko sedmica. 

- Međuzavisnost međunarodne ekonomije bit će pogubna za izvoz tokom krize - izjavio je Aleksandar Kruger.

Posljednje statistike o njemačkom izvozu upotpunjuju već zloslutnu sliku najveće evropske ekonomije, koja je bila u jedanaestoj uzastopnoj godini rasta. Već tokom sedmice objavljeni su indeksi industrijske proizvodnje i narudžbe fabrika, koje su bile u malim historijskim podacima.

- Ista slika, isti naslov, drugačiji indeks - objavio je na Twitteru Karsten Brzeski, ekonomista iz ING banke, pozivajući se na trend pada svih ekonomskih pokazatelja širom svijeta.

Vredi primjetiti da se relevantna industrija suočila sa padom potražnje i prije procesa korone zbog globalnih trgovinskih nemira. Stoga se pokazalo da njemačka ekonomija u suštini zavisi od domaće potrošnje i vladine potrošnje.

Međutim, nakon uvođenja restriktivnih mjera, izdaci domaćinstava također su se značajno smanjili. Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta GfK, trećina Njemaca planira da smanji potrošnju u bliskoj budućnosti. Pored toga, 33 posto Njemaca predviđa da će se njihova ekonomska situacija pogoršati u narednih 12 mjeseci, što će ometati oporavak potražnje, a time i njemačke ekonomije.

- Nova norma se sastoji od teške ekonomske situacije i male potrošnje - navode ekonomisti.

Više o temi Njemačka

GLAS PROTIV MJERA
Desetine ljudi uhapšene na protestima u Njemačkoj
ZATEGNUTI ODNOSI
Rusija optužila SAD za iskrivljavanje historije
NA VRH

Podijeli članak na