NJEMAČKA

Obećana zemlja Balkanaca pala na najniže grane od 1990. godine

Slična recesija dogodila se u zemlji posljednji put od kraja Drugog svjetskog rata

Njemačka uvela restriktivne mjere tek krajem mjeseca. Avaz

Avaz.ba

11.5.2020

Pandemija koronavirusa je ostavila značajan negativan trag na njemački izvoz, jer je on pao na najniži nivo od ponovnog ujedinjenja zemlje 1990. godine.  Izvoz evropske tzv. "lokomotive" je u martu opao za 11,8 posto jer su njeni glavni trgovinski partneri, poput Italije i Kine već bili u karantinu. 

Prema podacima državnog zavoda za statistiku, izvoz je u martu iznosio 108,9 milijardi eura, a uvoz je smanjen za 5,1 posto, na 91,6 milijardi eura. S obzirom na razliku u padu uvoza i izvoza, budžetski suficit zemlje, koji su više puta kritikovala međunarodna tijela i treće zemlje, smanjio se na 17,4 milijarde eura sa 22,3 milijarde eura.

Njemačka vlada predviđa da će ekonomija, koja je snažno zavisna od izvoza, ove godine skliznuti u recesiju od 6,3 posto, uprkos izuzetno izdašnom paketu podrške u iznosu od 750 milijardi eura, koji je usmjeren na nadoknadu ekonomskog utjecaja krize. Slična recesija dogodila se u zemlji posljednji put od kraja Drugog svjetskog rata.

Izdaci domaćinstava se značajno smanjili. AFP

Što se tiče oporavka njemačke ekonomije, mnogi ekonomisti očekuju da će to zavisiti od oporavka njenih trgovinskih partnera, poput Kine i SAD. Čini se da na to utiče i martovski izvoz, jer je Njemačka uvela restriktivne mjere tek krajem mjeseca, ali Italija i Kina, njeni glavni trgovinski partneri, bili su u karantinu već nekoliko sedmica. 

- Međuzavisnost međunarodne ekonomije bit će pogubna za izvoz tokom krize - izjavio je Aleksandar Kruger.

Posljednje statistike o njemačkom izvozu upotpunjuju već zloslutnu sliku najveće evropske ekonomije, koja je bila u jedanaestoj uzastopnoj godini rasta. Već tokom sedmice objavljeni su indeksi industrijske proizvodnje i narudžbe fabrika, koje su bile u malim historijskim podacima.

- Ista slika, isti naslov, drugačiji indeks - objavio je na Twitteru Karsten Brzeski, ekonomista iz ING banke, pozivajući se na trend pada svih ekonomskih pokazatelja širom svijeta.

Vredi primjetiti da se relevantna industrija suočila sa padom potražnje i prije procesa korone zbog globalnih trgovinskih nemira. Stoga se pokazalo da njemačka ekonomija u suštini zavisi od domaće potrošnje i vladine potrošnje.

Međutim, nakon uvođenja restriktivnih mjera, izdaci domaćinstava također su se značajno smanjili. Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta GfK, trećina Njemaca planira da smanji potrošnju u bliskoj budućnosti. Pored toga, 33 posto Njemaca predviđa da će se njihova ekonomska situacija pogoršati u narednih 12 mjeseci, što će ometati oporavak potražnje, a time i njemačke ekonomije.

- Nova norma se sastoji od teške ekonomske situacije i male potrošnje - navode ekonomisti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.