DIONICE

Veliki pad na Wall Streetu, moguć drugi val zaraze

Cijene dostavne hrane skočile su 2,6 posto, najviše od 1974. godine

Dow Jones oslabio 457 bodova. Ilustracija

Avaz.ba

13.5.2020

Cijene dionica na Wall Streetu su jučer oštro pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon upozorenja da bi prerano otvaranje privrede moglo dovesti do novog vala širenja koronavirusa, što bi usporilo ekonomski oporavak.

Dow Jones oslabio je 457 bodova ili 1,89 posto, na 23.764 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,05 posto, na 2.870 bodova, a Nasdaq indeks 2,06 posto, na 9.002 boda.

Posljednjih su sedmica ti indeksi snažno porasli zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, kao i postupnom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti privredne aktivnosti.

Vijesti o drugom valu

Jučer su ulagače pokolebale vijesti o mogućem drugom valu širenja zaraze. U Vuhanu, gradu iz kojega je početkom godine počelo širenje tog virusa, zabilježeni su novi slučajevi zaraze nakon više sedmica bez novih infekcija. U Južnoj Koreji zabilježen je, najveći broj zaraženih u više od mjesec dana, a loše vijesti o širenju zaraze stigle su i iz Njemačke i Rusije.  

Entoni Fauči (Anthony Fauci), vodeći stručnjak za zarazne bolesti u SAD je upozorio da će za razvoj i stavljanje na tržište lijeka ili vakcine protiv koronavirusa trebati još neko vrijeme.

Fauči je naglasio i da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja privrednih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije, u kojoj je već umrlo više od 80.000 Amerikanaca, te je pozvao savezne države da prate stručne preporuke i čekaju pad broja novozaraženih slučajeva.

Strahovanja ulagača

To je izazvalo strahovanja ulagača da će oporavak najveće svjetske ekonomije biti sporiji nego što su se nadali.

Ulagače je zabrinuo i podatak o najvećem padu potrošačkih cijena u SAD od finansijske krize 2008. godine. U aptilu su, naime, te cijene pale daljnjih 0,8 posto, nakon 0,4-postotnog pada u martu , što je najviše posljedica pada potražnje za uslugama i benzinom. 

Cijene dostavne hrane skočile su 2,6 posto, najviše od 1974. godine. 

Zbog svega toga, ulagači su jučer odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih sedmica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.