VAŠINGTON

Vrijednost "Tesle" umanjena za 50 milijardi dolara

Nakon što je Mask saopćio da će smanjiti cijenu električnog automobila

Elon Mask. AGENCIJE

Avaz.ba / Srna

23.9.2020

Investitori su umanjili za 50 milijardi dolara tržišnu vrijednost kompanije "Tesla" nakon što je njen direktor Ilon Mask (Elon Musk) saopćio da će smanjiti cijenu električnog automobila na 25.000 dolara i da će vozilo biti sposobno za samostalnu vožnju, ali tek za najmanje tri godine. 

"Teslina" tržišna vrijednost opala je za 20 milijardi dolara u roku od samo dva sata nakon što su Mask i ostali izvršni zvaničnici kompanije predstavili novu strategiju za baterije i proizvodnju.  

Akcije "Tesle" oslabile su na berzi za 5,6 odsto, a poslije nekoliko časova za još 6,9 odsto.

Investitori su očekivali značajnije objave, pošto je Mask ovaj događaj najavio kao "Dan baterije".

Špekulisalo se o bateriji čiji životni vijek traje duže od deset godina i omogućava da automoibl pređe "milion milja", što bi omogućilo da električna vozila budu značajno jeftinija od benzinskih automobila.

Mask nije ponudio ništa od toga, nego je obećao da će u narednih nekoliko godina prepoloviti cijenu baterija upotrebom nove tehnologije i proizvodnih procesa da bi električni automobil postao "priuštiv".

- Za tri godine možemo da napravimo automobil od 25.000 dolara koji će u suštini biti na nivou ili možda malo bolji od takvog automobila sa benzinskim motorom - rekao je Mask.

On je priznao da "Teslin" ambiciozni plan o razvoju novih vozila i dizajna i proizvodnje baterija nije potpuno realizovan. Kompanija je i ranije promašivala proizvodne rokove koje je određivao Mask.

"Tesla" očekuje da će biti u stanju da proizvodi 20 miliona električnih automobila godišnje. Ove godine, čitava automobilska industrija isporučiće 80 miliona automobila širom svijeta.

Proizvodnja priuštivog električnog automobila "uvijek je bila naš san od nastanka kompanije", rekao je Mask u obraćanju onlajn publici od preko 270.000 ljudi.

Kompanija je na ovom događaju predstavila novi "model S plaid", limuzinu sa autonomijom od 830 kilometara, čija je maksimalna brzina 320 kilometara na čas. Cijena ovog automobila je blizu 140.000 dolara.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.