BIZNIS LIDERI

Rad mladih na daljinu može zaustaviti plimu odlaska iz BiH

Adi Mustabašić izvršni direktor ABSL BiH ističe da su vještine i talenti stanovnika ključni pokretač rasta jer, osim engleskog, BiH ima najveći broj poznavalaca njemačkog jezika na zapadnom Balkanu

Mustabašić: Vještine su ključne za rast. Arhiv

Piše: Al. B.

23.11.2020

Bosna i Hercegovina je nova, potencijalna lokacija za razvijanje poslovnih servisa, sa ogromnim potencijalima, talentima i tržišnim prednostima u odnosu na druge zemlje, ističu u Asocijaciji biznis servis lidera u BiH (ABSL).

Radi se o vanjskih uslugama, poput kontaktno-prodajnih centara, informatičkih usluga koje bh kompanije pružaju stranim klijentima, ali i drugim vidovima rada „na daljinu“ mladih i obrazovanih osoba iz BiH.

Različiti kulturni i politički utjecaji

Na konferenciji koja će sutra biti organizirana u Sarajevu ABSL će predstaviti svoj prvi godišnji izvještaj. Javnosti, investitorima i članovima Asocijacije iz drugih zemalja, bit će predstavljeni kapaciteti bh tržišta - kompanije, servisi, resursi i kompetencije dostupne u BiH.

Adis Mustabašić izvršni direktor ABSL BiH ističe da su vještine i talenti stanovnika ključni pokretač rasta jer, osim engleskog, BiH ima najveći broj poznavalaca njemačkog jezika na zapadnom Balkanu, ali i neke od najjačih tehničkih fakulteta u bivšoj Jugoslaviji. On dodaje da su višestoljetni različiti kulturni i politički utjecaji Bosance učinili veoma prilagodljivima i izdržljivima, što je vrlo traženo i u globalnom poslovnom okruženju.

- Kad imate takve vrste sirovih talenata u izobilju, postoji ogroman potencijal da se mnogi visokoobrazovani nezaposleni u zemlji usavrše kako bi se istakli u ovom sektoru. Izvana bi moglo izgledati kao da je politička situacija zaista nestabilna, ali stvarnost je da je bosanska marka, koja je vezana za euro, ostala izuzetno stabilna, a to je moguće samo kad postoji razumno stabilno stanje. Sljedeće ćemo godine najvjerojatnije dublje krenuti u pregovore o pristupanju EU, gdje prirodno pripada ova zemlja i naša regija, a to će donijeti još više stabilnosti – dodaje Mustabašić.

Na konferenciji u Sarajevu bit će predstavljene najuspješnije kompanije u ovoj oblasti u BiH, najveći izvori talenata, pojašnjeno kako uspješno poslovati u doba Covid-19 i od kuće, te zašto je BiH nova biznis-servis lokacija Evrope.

Promijeniti ustaljene predrasude

- Nedavno istraživanje njemačke organizacije “Friedrich Ebert”, „Održivost emigracije iz BiH“, ukazuje da su mladi radnici spremni razmotriti ostanak u svojoj zemlji ako su jednake mogućnosti i konkurentni angažmani dostupni na lokalnom tržištu. Stoga vjerujem da su biznis servisi u dobroj poziciji da postanu vodeći sektor za apsorbiranje ovog tržišnog potencijala i zaustavljanje plime masovnih migracija – ističe Benjamin Kadić, potpredsjednik Asocijacije.

ABSL BiH očekuje da će ovaj izvještaj promijeniti ustaljene predrasude o ovom dijelu svijeta kada je poslovanje u pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.