CME GROUP

Na "Wall Streetu" počelo trgovanje vodom

CME Group lansirat će ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vodom, vrijednim više od 1,1 milijardu dolara

Cijena varirati poput cijena nafte, zlata ili pšenice. AFP / Ilustracija

Avaz.ba

9.12.2020

Na terminskom tržištu roba na "Wall Streetu" od ove sedmice trguje se vodom, a njena će cijena varirati poput cijena nafte, zlata ili pšenice, izvijestila je najveća svjetska berza finansijskih derivata CME Group.


Finansijski stručnjaci uvjeravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanim s tim ključnim prirodnim resursom. Podsjećaju da se cijena vode u Kaliforniji udvostručila posljednjih godinu dana.


CME Group lansirat će ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vodom, vrijednim više od 1,1 milijardu dolara.


U ponedjeljak se budućim isporukama vode u Kaliforniji trgovalo za 486,53 dolara po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika.


Indeks vode "Nasdaq Velez California Water Index" temelji se na cijenama u glavnim slivovima Kalifornije, gdje je povećana nestašica vode.


Prema CME Grupi, terminski ugovori omogućit će bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode i stvoriti bolji odnos između ponude i potražnje na tržištima.


Terminski ugovori ne zahtijevaju fizičku isporuku vode i čisto su finansijski. Temelje se na prosječnoj sedmičnoj cijeni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine.


Prvi ugovori te vrste u SAD-u objavljeni su u septembru, kada je zapadna obala zemlje bila opustošena vrućinom i požarima.


Prema Bloombergu, oni bi trebali "služiti kao zaštita najvećih kalifornijskih potrošača vode od porasta cijena i kao pokazatelj za investitore širom svijeta."


Kina i SAD najveći su potrošači vode. Prema Ujedinjenim narodima, dvije milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procjenjuje da bi sljedećih nekoliko godina dvije trećine planete moglo osjetiti nestašicu vode, što bi moglo potaknuti epske migracije.


Nedostatak vode povezan je s pretjeranim iskorištavanjem u industriji i ljudskoj potrošnji, kao i s klimatskim promjenama, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.