SUDSKI EPILOG

Podružnica VW-a mora platiti za štetu nanesenu Preventu

Nadoknada bi se, međutim, trebala odnositi na vrijednost obustavljenih isporuka od aprila 2019. do jula 2024. godine

Prevent i Volkswagen. Avaz arhiv

Piše: D. H.

9.12.2020

Podružnica Volkswagena Škoda mora platiti odštetu podružnici bivšeg dobavljača Preventa nakon raskida ugovora o naslonu za autosjedalice. Tačan iznos nije naveden u  presudi Višeg regionalnog suda - nadoknada bi se, međutim, trebala odnositi na vrijednost obustavljenih isporuka od aprila 2019. do jula 2024. godine. Sama svota spora iznosi 7 miliona eura, javlja Suddeutsche Zeitung.

 Prevent vidi u ovome vidi signal i za druge procese koji se vode. VW je jednostrano raskinuo ugovore s grupom njegovih firmi 31. marta 2019. nakon bojkota isporuke.

Sudski postupci su još uvijek u toku na drugim sudovima i u drugim zemljama.

Odluka koju je je danas donio njemački sud rezultat je žalbe na prethodnu odluku Regionalnog suda u Hannoveru. Sud je zaključio da Škoda mora nadoknaditi  "svu štetu" koja je "nastala ili će proizaći" iz raskida ugovora o isporuci i odbijanja da se ispune obaveze ugovora. Škoda bi također trebala pružiti informacije o tome koji su zamjenski dobavljači odabrani od aprila 2019.

Volkswagen je rekao da smatraju da je presuda pogrešna. Između ostalog, tvrde da sudije nisu dovoljno uzeli u obzir činjenicu da je iz iz njihove perspektive postojala moguća prijetnja ponovnim zaustavljanjem isporuke od strane Preventa. Glasnogovornik Preventa odgovorio je s druge strane da je potvrđeno kako su obustave Škode "neutemeljene i nezakonite". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.