RIJAD

Veliko interesovanje saudijskih privrednika za BiH

Na sastanku se razgovaralo o planovima Vijeća nakon okončanja pandemije Covid-19

Ambasador Jusić sa predstavnicima Poslovnog vijeća Kraljevina Saudijska Arabija – Bosna i Hercegovina. Ambasada BiH

G. M.

13.12.2020

U prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Rijadu ambasador Muhamed Jusić danas se sastao sa predstavnicima Poslovnog vijeća Kraljevina Saudijska Arabija – Bosna i Hercegovina.

Delegaciju privrednika koji poslovno sarađuju sa Bosnom i Hercegovinom predvodio je predstavnik Vijeća saudijskih komora i kopredsjedavajući Poslovnog vijeća Kraljevina Saudijska Arabija – Bosna i Hercegovina, gdin. Khalid A. al Othman.

Na sastanku se razgovaralo o planovima Vijeća nakon okončanja pandemije Covid-19. Dogovorene su i konkretne aktivnosti i redovne konsultacije.

Kao prioritet buduće saradnje istaknut je rad na jačanju ekonomske saradnje, investicija i plasmana bh proizvoda na saudijskom tržištu, te liberalizaciji viznog režima. Ambasador je goste upoznao sa stanjem zakonskih rješenja koja se tiču ekonomske i privredne saradnje KSA i BiH, te nacrtima ugovora koji su u pripremi za potpisivanje.

Gosti su ambasadora Jusića upoznali i sa povećanim interesovanjem saudijskih privrednika za investiranje u BiH, ali i otvaranje zajedničkih kompanija u Saudijskoj Arabiji i prijenosa bosanskohercegovačkog „know-how“ u nekim privrednim granama.

Poslovno vijeće Kraljevina Saudijska Arabija – Bosna i Hercegovina formirano je 2018. godine i ima za cilj sprovođenje poslovnih aktivnosti u oblastima trgovine, investicija, transfera tehnologije, usluga i drugim sektorima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz VTK / STK BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.