U DUHU URBANOG ŽIVLJENJA

Na proljeće kreće gradnja kompleksa "Park Residence" iznad Sarajeva

Iznad suterenskih etaža planirana je izgradnja pet stambenih objekata u kojem će biti stambene jedinice "čistih i prostranih vizura", različite kvadrature

okacija na kojoj je planirana gradnja naselja se nalazi na uzvišenju. eKapija

A. J.

1.6.2021

Krajem proljeća ove godine sarajevska firma "Top One" počet će gradnju jedinstvenog stambeno-poslovnog kompleksa "Park Residence" na Crnom Vrhu.


Kako su rekli za eKapiju, kompleks je osmišljen po uzoru na najmodernije svjetske projekte iz ove oblasti, u duhu urbanog življenja.


- Imat će dvije suterenske etaže gdje će biti smještena garažna mjesta za stanare i poslovne jedinice namijenjene poboljšanju kvaliteta i standarda života, a koje uključuju market, vrtić, restoran, apoteku, polikliniku, spa centar, fitnes centar, frizersko kozmetičke usluge i mnoge druge sadržaje, namijenjene stanarima i široj lokalnoj zajednici - ističu iz "Top One".



Pet objekata

Iznad suterenskih etaža planirana je izgradnja pet stambenih objekata u kojem će biti stambene jedinice "čistih i prostranih vizura", različite kvadrature.


- Naš primarni cilj je kvaliteta stanovanja i ogleda se u planiranom 24-satnom osiguranju objekta, toplim vezama između suterenskih etaža i stambenih objekata, zelenoj površini koja će biti između zgrada, parkovima za djecu, grijanjem i hlađenjem u objektu putem sistema toplotnih pumpi, kao i pratećim sadržajem u suterenskim etažama - navode.


Kako ističu, dvije godine nakon početka radova može se očekivati da će prva faza biti otvorena, a godinu nakon toga cijeli kompleks. Vrijednost cjelokupne investicije će biti poznata sa zaključenjem tendera.


Kako objašnjavaju iz firme "Top One", ova lokacija je nemarom prethodnih vlasnika bila zapuštena i služila je čak i kao deponija smeća.


- Odgovorno tvrdimo da ni u kojem slučaju ne uzurpiramo niti uništavamo bilo kakvu javnu zelenu površinu, naprotiv, u našem projektu je detaljno planiran koncept hortikulture, čime ćemo to zapušteno područje oplemeniti novim rastinjem. Skrenuli bismo pažnju da smo možda jedina investicijska firma koja je detaljno analizirala i angažovala stručna lica koja su izradila elaborat uticaja gradnje našeg projekta na okruženje, te smo u skladu sa zaključcima elaborata i napravili, tj. isprojektovali cjelokupni kompleks u skladu sa najstrožijim evropskim i svjetskim eko normama za zaštitu okoliša - navode.

Vrijednost cjelokupne investicije će biti poznata sa zaključenjem tendera. eKapija

Hoteli na Igmanu i Trebeviću

Inače, na ovoj lokaciji je prije rata započeta izgradnja poslovne zgrade koja nikada nije dovršena i danas je devastirana.


- Taj prostor je stajao zapušten više od 30 godina. Lokacija na kojoj je planirana gradnja naselja se nalazi na uzvišenju i svojom pozicijom je jedinstvena na ovom dijelu grada, jer ima pogled prema cijelom Sarajevu - kažu iz firme, piše eKapija.


Firma "Top One" će početkom aprila otvoriti hotel O3 na Igmanu, a na toj planini planiraju i izgradnju sportsko-rekreativnog centra koji uključuje fudbalske terene po FIFA i UEFA standardima, teniske terene, kao i zatvorenu halu za dvoranske sportove.


U planu je gradnja još jednog hotela na Trebeviću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.