TRBUHOM ZA KRUHOM

Ugostitelji iz Trebinja očajni: "Dalmatinski lov" na radnu snagu u Hercegovini

Procjenjuje se da će više od 1.800 Trebinjaca ove sezone raditi u Dubrovniku

Uvjeti i zarada privlače sve veći broj Trebinjaca u Dubrovnik. Agencije

Piše: E. Ma.

18.4.2022

S ljetnom turističkom sezonom koja je na pragu ponovo je krenuo “dalmatinski lov” na radnu snagu iz Hercegovine, naročito na najbliže - Trebinjce.

Svako malo dubrovačke gazde dolaze u grad na Trebišnjici kako bi angažirale novu radnu snagu. Uglavnom i angažiraju, i to radnike s iskustvom.

Kako piše portal Buka, od ukupno 30.000 stanovnika Trebinja, njih čak oko 1.800 će privremeno otići u Dubrovnik. Dosta je i onih koji su već poslove našli u Crnoj Gori, što hercegovačke ugostitelje dovodi u očajnu situaciju.



Slobodni dani

Trebinjski ugostitelji već se hvataju za glavu, a radnici kažu da idu za većom plaćom i boljim radnim uvjetima. Dragana Tepavčević, direktorica hotela „Central Park“, kazala je da problem s nedostatkom sezonskih radnika imaju svi ugostitelji u Trebinju.

- Radnici, što je sasvim razumljivo, traže bolje radne uvjete, koje im mi ovdje ne možemo ponuditi. Mi gostima naplaćujemo i do 10 puta manje nego u Dubrovniku. Kod nas je kafa 1,50 KM, a u Dubrovniku 8 KM. Tako je i s drugim cijenama. No, nije samo stvar u tome, već i u količini prodaje. Ako mi prodamo 100 kafa, oni prodaju 1.000. To je tako, ne možemo se s tim boriti - rekla je Tepavčević.

Jedan od razloga zbog kojih radnici iz ovog i drugih trebinjskih hotela radije odlaze u Hrvatsku su dobri uvjeti rada, radno vrijeme od osam sati i dva slobodna dana u sedmici. No, ako je ljudima najvažnija visina plaće, tu Trebinje ne može konkurirati Dubrovniku, piše Buka.

- Imamo dobre uvjete rada, no problem je visina plaće. Mi ne možemo recepcionarima platiti dvije ili tri hiljade maraka. I ovako teško funkcioniramo, a porezi su visoki. Država prvo sebe namiri. Radili ili ne, Općini moramo platiti sve mjesečne troškove. Ako žena ovdje u dućanu može zaraditi 800 ili 900 KM, a u Dubrovniku 2.000 KM, logično je da će otići tamo. Ljudi rade za novac - rekla je Tepavčević.


Svi su ugroženi

Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske rekao je za Buku kako trenutno svakoj privrednoj grani nedostaje radnika, ali da je najugroženiji ugostiteljsko-turistički sektor.

Podaci pokazuju da je prošle godine 700 radnika iz Trebinja otišlo raditi u Dubrovnik.

- Procjenjuje se da će oko 1.800 radnika iz Trebinja otići u Hrvatsku, Dubrovnik ili okolicu. To će stvoriti problem našem turističkom sektoru jer i nama stiže sezona, a to znači i dolazak velikog broja gostiju. Ovo će, vjerojatno, biti najizazovnija godina što se tiče odlaska naših radnika na sezonski posao - upozorio je Blagojević.

Rješenje se mora tražiti, a s Dubrovnikom se ne mogu takmičiti, kažu u trebinjskoj Privrednoj komori.

- Ne idu oni samo zbog plaće, oni žele da osjete neku vrstu sigurnosti, neku vrstu poštovanja u odnosu poslodavca prema njima. Slobodni dani, godišnji odmor, jer svi mi imamo neki svoj privatni život - poručili su iz Područne privredne komore Trebinje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.