ISTOČNO SARAJEVO

Ruski trgovački lanac "Mere" otvara prvi prodajni objekt u BiH: Najavili 20 posto niže cijene

Istovremeno pripremaju otvaranje objekata u Doboju i Prijedoru

Mere: Zaposlili smo ljude koji su bili prijavljeni na biroima za zapošljavanje. Arhiv

A. Č. / Akta

16.5.2022

Pripreme za otvaranje prve MERE prodavnice u BiH su završene, a otvaranje je u srijedu 18. maja 2022. godine, javlja portal Akta.ba.

Lokacija prvog objekta je u Istočnom Sarajevu, na adresi Slavka Leovca br. 4.

- U objektu je sve spremno. Instalirane su kase, roba dovezena i izložena. Potpisali smo ugovore o radu sa 48 radnika i s ponosom ističemo da su svi državljani BiH. Zaposlili smo ljude koji su bili prijavljeni na biroima za zapošljavanje. Također, reklame i putokazi su postavljeni i sve je spremno - potvrdio je za portal Akta.ba Kemal Muratović, direktor firme Express Consulting d.o.o., koja vodi sve poslove oko početka rada trgovačkog lanca MERE u BiH.


Potpisuju se ugovori o radu

Istovremeno pripremaju otvaranje objekata u Doboju u Prijedoru. U toku je priprema robe i prolazak radnika, potpisuju se ugovori o radu u kojima ima brojnih prednosti i pogodnosti.

- Otvaranje sljedećih objekata predviđeno je početkom juna 2022. u Doboju i Prijedoru u kojima se roba već uveliko izlaže, instaliraju se kase itd - navodi Muratović.


Benefiti radnicima, građanima, ali i državi

Napominje da će otvaranje ovog trgovačkog lanca donijeti brojne benefite radnicima, građanima, ali i državi.

- Prije svega, plaće radnicima su puno bolje i veće od prosječnih plata u cijeloj BiH. Zatim, otvaranje ovih prodavnica je velika šansa za bh. ekonomiju, jer se usporedbe radi, radi o trgovačkom lancu koji ima promet od 5,5 milijardi KM, što je godišnji budžet Federacije BiH. Država će zarađivati milionske sume novca na osnovu poreza i ostalih nameta. Prednost je i potpisivanje ugovora sa domaćim bh. kompanijama koje će prodavati svoje proizvode u ovom trgovačkom lancu. Ipak, najbitnije od svega je, imajući u vidu veliki porast troškova života, u MERE-u će cijene biti niže za 20 posto u odnosu na najjeftinijeg konkurenta u BiH - naglašava direktor Express Consultinga.

Muratović dodaje da je su rokovi otvaranja pomjereni i da je sve potrajalo malo duže zbog birokratije, usporenog izdavanja dozvola, te cjelokupne situacije u svijetu.

- Uložili smo jako puno truda da u ovim uslovima ispoštujemo sva očekivanja investitora. Najbitnije od svega je da je sve aktuelno i da ništa nije propalo. Ne orjentišemo se na političku situaciju i za nas je jako da je Express Consulting odradio sve vezano za registaciju, zapošljavanja i osnivanje rezervnog fonda za cijelu Bosnu i Hercegovinu - ističe on.

Kada je u pitanju plan za Federaciju, Muratović ističe da sve ostaje kako je ranije najavljeno.

- Ostaje sve nepromijenjeno. Dakle, u planu je otvaranje trgovina u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Brčko Distriktu. Orijentisani smo na gradove preko 50.000 stanovnika i trenutno smo u potrazi za poslovnim prostorima sa jasnim potrebama i uslovima najma od 10 godina, uz mogućnost produženja - navodi Muratović.

Govoreći o očekivanjima, kaže da su i više neko velika. Uzimajući u obzir da je godišnji promet jedne prodavnice u Srbiji tri miliona eura, a ukupno ih je 30, iste rezultate očekuju i od prodavnica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Podsjetimo, ruski trgovački lanac MERE u Bosni i Hercegovini posluje pod nazivom Eksperttorg d.o.o. Sarajevo i za sada ima četiri registrovane podružnice.

U evropskim zemljama posluju pod brendom MERE, dok u Rusiji rade pod imenom "Svetofor". Niska cijena osnovna je strategija ruskog trgovačkog lanca MERE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.