ŠTA NAS OČEKUJE

Pčelari konačno dočekali plodonosnu godinu: Hoće li kilogram meda biti 30 KM

Cijenu iznad 20 maraka ne bi trebalo povećavati, smatra Okanović

Okanović: Nije pošteno. H. Čalić

Piše: H. Čalić

4.6.2022

Od 2015. godine pčelari su prolazili kroz brojne krize i probleme. Vremenske prilike nisu im išle naruku, pa su se gotovo svi borili da spase pčelinja društva.

Konačno su, čini se, dočekali izuzetno plodonosnu godinu. To nam potvrđuje i dugogodišnji pčelar Muharem Trepanić iz Gračanice, koji je zadovoljan dosadašnjim prinosom meda.



Dobro se razvijaju

- Za 20 godina pčelarenja nisam doživio da vrcam med i od maslačka. Pčele su, zahvaljujući povoljnom vremenu, počele rano raditi i evo prolazi i izuzetan med od bagrema, a stiže lipa. Osjetimo i mi, doduše, brojna poskupljenja. Kod nas su skuplji lijekovi, okviri, pogačice, ali ja cijenu od 20 maraka neću ni povećavati ni snižavati. To je realna cijena - kaže Trepanić.

I predsjednik Udruženja pčela „Bagremovac“ iz Gračanice Agim Šabić sretan je zbog ovogodišnjeg prinosa, ali ukazuje i na enormna povećanja cijena, zbog čega pčelari ne mogu biti sretni jer se suočavaju s brojnim problemima.


Lijekovi i oprema

- U odnosu na prošle, ova godina je dobra, društva se dobro razvijaju. Sedam godina smo čekali ovo što imamo danas. No, sve što je potrebno za pčelarenje poskupjelo je i vrlo je izvjesno da će cijena kilograma meda biti 30 maraka - tvrdi Šabić.

Husein Okanović iz sela Škahovica, zasigurno jedan od najuspješnijih pčelara u sjeveroistočnoj Bosni, zadovoljan je ovom godinom.

- Za razliku od prethodnih, kada smo spašavali društva prihranjujući ih, ova se može smatrati dobrom. Čuo sam da će neki pčelari, i pored ovolikog uroda, cijenu kilograma meda podići na 30 maraka. Mislim da to nije pošteno prema kupcima koji se suočavaju, također, s mnogim poskupljenjima. Tačno je da su oprema, lijekovi, prihrana pčelinjih društava poskupjeli, ali cijenu iznad 20 maraka ne bi trebalo povećavati - ističe Okanović.


Jukić: Ima 30 društava. H. Čalić

Kupac iz Jordana

Hazim Jukić, koji ima 30 društava, kazao nam je da je do sada s grana drveća skinuo pet rojeva.

- Povoljni su vremenski uvjeti, što izuzetno pogoduje pčelama. Meda ima, okviri se pune. Imao sam sreću da sam upoznao čovjeka iz Jordana koji je, kada je probao moj med, odmah zakupio cijelu ovogodišnju proizvodnju - navodi Jukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.