PRITISCI NE POPUŠTAJU

Svjetske berze oštro pale, inflacija visoka, kamate rastu

Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 4,6 posto, S&P 500 5,1 posto, a Nasdaq indeks 5,6 posto

U petak je objavljeno da su u junu potrošačke cijene na godišnjem nivou porasle 8,6 posto. Ilustracija

A. Č.

12.6.2022

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice oštro pale jer inflacijski pritisci ne popuštaju, a centralne banke zbog toga povećavaju kamatne stope ili najavljuju da će to učiniti, što će usporiti rast svjetske ekonomije.

Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 4,6 posto, na 31.392 boda, dok je S&P 500 potonuo 5,1 posto, na 3.900 bodova, a Nasdaq indeks 5,6 posto, na 11.340 bodova.

Visoka inflacija u SAD-u

Najveći sedmični pad tih indeksa od aprila ponajviše je posljedica nepopustljivo visoke inflacije u SAD-u.

U petak je objavljeno da su u junu potrošačke cijene na godišnjem nivou porasle 8,6 posto.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da je inflacija dosegla vrhunac te da će pritisci popustiti, ali i nade da će američka centralna banka biti manje agresivna u zaoštravanju monetarne politike.


Povećanje kamata

- Nakon ovog izvještaja splasnula je nada da bi krajem ljeta mogla uslijediti pauza u povećanju kamata. Jasno je da Fed zaostaje u pokušajima da stavi inflaciju pod kontrolu - kaže Jason Prajd direktor u Glenmede.

Kako se inflacija kreće na najvišim nivoima u 40 godina, Fed je povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Očekuje se da će do septembra Fed dodatno povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih ekonomija u svijetu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.