LUKAVAC

Šteta u najvećoj firmi u BiH, koja se bavi izvozom opasnog otpada, pola miliona KM

Materijal koji se u vrijeme požara nalazio u hali nije u potpunosti izgorio, ali se više ne može koristiti kao energent, kaže direktor Hadžimujić

H. Čalić

Radnici raščišćavaju zgarište

Foto: H. Čalić


U požaru koji je u nedjelju ujutro, 26. juna, zahvatio skladišnu i proizvodnu halu najveće firme u Bosni i Hercegovini koja se bavi izvozom opasnog otpada Kemeko-BH d.o.o., u blizini grada Lukavca, i pored borbe vatrogasaca TVJ Lukavac, vatrogasne jedinice iz GIKIL-a, kao i uposlenika ove firme, u potpunosti su izgorjeli hala, viljuškar, dva mlina za reciklažu otpada i gotove sekundarne sirovine, papir, plastika i tekstil.

Obavljen uviđaj

  • Vatrena stihija progutala halu, strojeve i sekundarne sirovine

    Vatrena stihija progutala halu, strojeve i sekundarne sirovine

    Foto: H. Čalić


Ovo nam je potvrdio direktor firme Maid Hadžimujić. Šteta se procjenjuje na više od 500.000 maraka.

Uviđaj su u ponedjeljak obavili službenici MUP-a Tuzlanskog kantona, inspektor protupožarne zaštite, federalni inspektor za okoliš te su ustanovili da su hala i oprema koja se nalazila u njoj u potpunosti izgorjele, kao i otpadni papir, plastika i tekstil.

- Materijal koji se u vrijeme požara nalazio u hali nije u potpunosti izgorio, ali se više ne može koristiti kao energent te ćemo ga u što skorije vrijeme prevesti na suspaljivanje u neku od ovlaštenih spalionica u zemljama EU. Od istražnih organa očekujem izvještaj o uzrocima požara - izjavio je Hadžimujić.

Relevantne dozvole

  • Hadžimujić: Očekuje izvještaj

    Hadžimujić: Očekuje izvještaj

    Foto: Avaz


Podsjetimo, industrija upravljanja otpadom jedna je od najbitnijih kada je u pitanju zaštita okoliša, a kompanija Kemeko-BH d.o.o., kao najveći izvoznik opasnog otpada iz naše zemlje, svoje poslovanje obavlja po svim zakonskim regulativama pod sloganom „Jer nam nije svejedno“ i posjeduje sve relevantne dozvole za svoj rad.

Borit ćemo se da niko od 14 radnika ne ostane bez posla, navodi Hadžimujić.

NA VRH

Podijeli članak na