DOBOJ

Novine u organizaciji rada u Cinkaoni Dobojinex preporodile kompaniju: S 300 tona proizvodnju podigli na 1.200

Suvlasnici uložili 2,3 miliona svježeg kapitala

Radnici zadovoljni uvjetima rada. H. Čalić

Piše: H. Č.

6.7.2022

U Dobojinexu kod Doboja, nasljednici prijeratne Energoinvestove fabrike dalekovodnih stubova, prošle godine pokrenuta je cinkaona.

Na početku ove godine došlo je do promjene vlasničke strukture, pa je 45 posto kapitala kupila firma DMDE iz Doboj-Istoka, a na čelo menadžmenta došao je poduzetnik Mirsad Durmić.


Novi menadžment

Dolaskom Durmića, kao i savjetnika Uprave Mirsada Draganovića, koji ima 35-godišnje iskustvo u ovoj branši, u potpunosti su promijenjeni način upravljanja i organizacija rada. Pozitivno se sve odrazilo na rezultate kompanije, koja zapošljava 75 radnika i vrši usluge cinkanja za velike firme iz tri države.

- Suvlasnici u cinkaoni su, u cilju konsolidacije firme, uložili 2,3 miliona maraka novca potrebnog za obrtna sredstva. Mi smo u januaru ove godine zatekli mjesečnu proizvodnju cinkanja od 300 tona, a s boljom organizacijom rada povećali smo cinkanje na 1.200 tona na nivou mjeseca, što je rezultiralo i boljim finansijskim efektima. Četverostruko podizanje proizvodnje, uz kvalitet rada i osvajanje novih tržišta, postignuto je zahvaljujući vrijednim i stručnim radnicima, uz naše stare i nove poslovne partnere, pod sloganom „Cijena, rok i kvalitet“ - kaže direktor Durmić.

Nova zapošljavanja

Durmić: Veliki planovi. H. Čalić

Među 400 korisnika cinkanja u ovoj kompaniji iz BiH vrijedno je spomenuti one s dugoročnom i uspješnom saradnjom, kao što su Strolit iz Odžaka, UNI-promet iz Čačka, Amiga iz Kraljeva, Dalekovod iz Zagreba, Sevekom iz Sarajeva, Metalac iz Dervente, Pandurević iz Modriče i Adam Co iz Gračanice, za koje se cinkaju rasvjetni stubovi, odbojne ograde, dijelovi za kruzere i proizvodi za njemačku firmu Doka.

Cinkaona Dobojinex se i danas suočava sa servisiranjem ranije podignutih kredita, a u svemu ima podršku Grada Doboja.

U kompaniji planiraju uvođenje treće smjene te nova zapošljavanja i povećanje cinkanja na 3.000 tona mjesečno.


Vratili se iz Slovenije

U fabrici smo zatekli trojicu braće. Poslovođa Marko Vasiljević i njegova dvojica braće Dražen i Milan vratili su se iz Slovenije i posao dobili u ovoj kompaniji.

Kako su nam rekli, zadovoljni su zaradom i uvjetima rada, baš kao što su nam kazali Ostoja Blagojević, Himzo Mujić i ostali radnici s kojima smo razgovarali, a koji hljeb zarađuju u ovoj firmi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.