SLABO OGLAŠAVANJE

Facebookova kompanija "Meta" prvi put zabilježila pad prihoda

Kompanija je objavila da procjenjuje da će ukupan prihod u trećem kvartalu pasti u rasponu od 26 do 28,5 milijardi dolara zbog "nastavka slabe potražnje za oglašavanjem" u drugom kvartalu

Mark Zakerberg: Meta smanjuje prihode. AGENCIJE

S. S.

28.7.2022

Facebookova matična kompanija "Meta" zabilježila je prvi pad prihoda u historiji kompanije, navodi se u izvještaju o finansijskim rezultatima.

Prihodi kompanije Meta, koja također posjeduje Instagram i WhatsApp, pali su na 28,8 milijardi dolara u periodu april - juni ove godine, što je pad od jedan posto u odnosu na prihode od 29,1 milijardu dolara iz istog perioda prošle godine.

Nastavak slabe potražnje za oglašavanjem

Neto prihod kompanije Meta pao je 36 posto na 6,6 milijardi, sa 10,4 milijarde dolara.

- Više energije i fokus stavljamo na naše ključne prioritete kompanije koji pružaju kratkoročne i dugoročne mogućnosti za Metu i ljude i kompanije koje koriste naše usluge - rekao je osnivač i izvršni direktor Mark Zakerberg (Zuckerberg).

Kompanija je objavila da procjenjuje da će ukupan prihod u trećem kvartalu pasti u rasponu od 26 do 28,5 milijardi dolara zbog "nastavka slabe potražnje za oglašavanjem" u drugom kvartalu.

Ekonomske neizvjesnosti

Direktor finansija Dejv Vener (Dave Wehner) kao razloge pada navodi usporavanje tržišta internetskog oglašavanja u uvjetima ekonomske neizvjesnosti.

U drugom je tromjesečju broj korisnika koji svaki dan pristupaju barem jednoj od aplikacija grupe porastao s 2,87 na 2,88 milijardi, a broj dnevnih korisnika Facebooka s 1,96 na 1,97 milijardi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.