PROIZVODNJA

Posjetili smo fabriku AS Holding u Jelahu: Svijetli primjer uspjeha i perfekcije

Nakon pandemije i izbijanja rata u Ukrajini mi smo prešli preko svakog izazova, a za to su najviše zaslužni naši uposlenici, kaže Hrvić

Piše: N. Ćorović

23.9.2022

AS Holding iz Jelaha, članica AS Holdinga, najveće prehrambene grupacije u BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Na 16. međunarodnom sajmu privrede u Tešnju predstavit će se više od 300 izlagača, a među njima je i jedna od najuspješnijih kompanija u BiH AS Holding iz Jelaha, članica AS Holdinga, najveće prehrambene grupacije u BiH.

Posebno su istakli da vole svoje proizvode plasirati na sajmovima u BiH. Domaćini AS Holdinga na štandu na sajmu u Tešnju Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga, i Alma Kruškić, rukovodilac proizvodnje u kompaniji AS Holding, kazali su nam da ova kompanija prevazilazi sve izazove te da uskoro možemo očekivati nova iznenađenja.



Uspješan kolektiv

Iz ove kompanije su nas pozvali i u posjetu pogonima u ovoj fabrici, gdje smo se uvjerili da se radi o svijetlom primjeru poslovnog uspjeha i perfekcije. Način pripreme proizvoda, pogoni, mašine, ljubazni radnici predstavljaju pravi primjer uspješnog kolektiva.

Hrvić je kazao za „Avaz“ da je za uspjeh poslovanja kompanije prije svega zaslužan tim uposlenika.


Hrvić: Prelazimo izazove. N. Ćorović

- Osim sajma u Tešnju, moram naglasiti da je posao naše kompanije u posljednje vrijeme veoma izazovan. Nakon pandemije koronavirusa i izbijanja rata u Ukrajini mi smo, kao kompanija, prešli preko svakog izazova. Za to je najviše zaslužan naš tim uposlenika, a naša strategija je da gradimo najbolji tim u BiH. Naš odjel razvoja uporno i istrajno radi na novim proizvodima, u podizanju kvaliteta, na automatizaciji proizvodnje. Trenutno radimo na pogonu napolitanki, ubrzo otvaramo i novi pogon čaja, stalno radimo na nekim novim pekarskim te konditorskim proizvodima. Naši vjerni kupci uskoro mogu očekivati i neka slatka iznenađenja iz čokoladnog asortimana - poručio je Hrvić.


Ž4 = Nova linija

Kruškić je za „Avaz“ objasnila proceduru nastanka napolitanki.

- Uposlenik sam 12 godina, radim u sjajnom okruženju. Što se tiče linije vafla na kojoj radimo, s proizvodnjom smo počeli prije 15 godina, a ove godine smo kupili novu liniju. Vrijednost te investicije bila je dva miliona maraka. Naši kapaciteti za sat su 350 kilograma, tako da radimo u dvije smjene. Proizvodnja je pet tona za jedan dan. Po tačno utvrđenim recepturama, nastane napolitanka. Prije toga ide na pečenje, mazanje, hlađenje, rezanje i pakovanje. Riječ je o proizvodima niske kvarljivosti, tako da se čuvaju samo na tamnom i hladnom mjestu. Osim napolitanki, tu su smoki, čajna peciva, kafa i štrudle - istakla je Kruškić.

Kruškić: Radimo na novim proizvodima. N. Ćorović

Pod „krovom“ AS Holdinga je 16 bh. kompanija čiji su brendovi visoko pozicionirani i dobro poznati potrošačima u BiH, ali i Evropi i svijetu. Zlatna džezva, Oaza, Tops, Zlatni puder, Kent konditorski proizvodi, Tuzlanska so, samo su neki od više od 2.000 proizvoda portfelja. Već nekoliko godina u nizu AS Holding zauzima najviša mjesta u ukupnom poretku najvećih kompanija u BiH.

Skupa s članicama, zaposleno je više od 4.000 ljudi, s tendencijom rasta u sve tri divizije poslovanja: hrana, trgovina i tekstil. Kompanije AS Holdinga u prošloj godini povećale su izvoz u odnosu na 2020. Tako je prošle godine Solana Tuzla ostvarila povećanje izvoza za osam posto u poređenju sa 2020., Vispak i AS Jelah su rasli po pet posto, a AC Food šest posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.