KINA

Fabrika iPhonea primila čak 100.000 novih radnika

Groznica zapošljavanja dolazi u trenutku kada se Apple suočava sa značajnim ograničenjima opskrbnog lanca u pogonu za montažu koji se nalazi u centralnom kineskom gradu Zengzou

Najveća tvornica iPhonea u Kini. South China Morning Post

E. Ma.

18.11.2022

Više od 100.000 ljudi prijavilo se u Kini za masovnu akciju zapošljavanja koju provodi Appleov dobavljač Foxconn za najveću tvornicu iPhonea.

Groznica zapošljavanja dolazi u trenutku kada se Apple suočava sa značajnim ograničenjima opskrbnog lanca u pogonu za montažu koji se nalazi u centralnom kineskom gradu Zengzou i očekuje da će isporuke iPhonea 14 biti otežana upravo na početku ključne sezone kupovine za vrijeme praznika.

– Kvota je konačno ispunjena. Naš proces zapošljavanja sada je privremeno zatvoren – rekao je izvršni direktor Foxconna, Yang Han, u Zhengzhouu za državnu novinsku kuću Yicai.

Vijest dolazi nakon što je prošlomjesečna epidemija Covida prisilila tvornicu na zaključavanje, zbog čega su neki zabrinuti radnici, prema pisanju kineskih medija, navodno pobjegli.

Kako bi pokušala ograničiti posljedice, firma je rekla da je ovaj mjesec učetverostručila dnevne bonuse za radnike u tvornici.

Ranije ove sedmice, drugi menadžer Foxconna rekao je za China Newsweek da tvornici nedostaje oko 100.000 radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.