ISTRAŽIVANJA

Oko 40 posto njemačkih firmi očekuje smanjenje poslovne aktivnosti

Njemačka preduzeća očekuju recesiju i stagnaciju tokom 2023. godine, pokazalo je istraživanje Njemačkog ekonomskog instituta

Rezultati istraživanja pokazali su da 26 posto firmi očekuje bolju finansijsku godinu 2023. godine. Twitter

E. T. / Anadolija

10.1.2023

Zbog visokih troškova energije i tekućih problema u lancima snabdijevanja, 39 posto njemačkih kompanija očekuje pad svojih poslovnih aktivnosti u 2023. godini, pokazalo je istraživanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema istraživanju koje je proveo Njemački ekonomski institut (IW) na 2.500 firmi, građevinska industrija se posebno priprema za recesiju.

U njemu se navodi da su njemačke kompanije početkom prošle godine bile optimistične, ali su im visoke cijene energije i problemi sa sirovinama pokvarili pozitivna očekivanja.

Rezultati istraživanja pokazali su da 26 posto firmi očekuje bolju finansijsku godinu 2023. godine, dok ih 35 posto očekuje stagnaciju.

Ozbiljna recesija se nazire, posebno u građevinarstvu, jer više od polovine građevinskih kompanija očekuje pad prodaje u novoj godini.

Michael Gromling, ekonomski istraživač Instituta, naveo je da neizvjesno snabdijevanje energijom podjednako utiče na sve dijelove zemlje i da to nije dobra vijest za ovu godinu.

"Njemačka se suočava s novom recesijom", upozorio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.