DOVEDENI PRED ZID

Poljoprivrednici u očaju, niko im ne želi pomoći: Sjemena skuplja za 50 posto

Troškovi proizvodnje porasli za 400 posto. Vlada je prekršila zakon, mi smo se nadali da će Parlament to popraviti, međutim, nije, kazao je Bićo

Poljoprivrednicima treba pomoć. Avaz

3.2.2023

Troškovi poljoprivredne proizvodnje porasli su za 400 posto, zbog čega su poljoprivrednici u Federaciji BiH tražili da u budžetu FBiH za 2023. godinu budu planirana 202 miliona KM umjesto predloženih 160 miliona KM.

Ovaj zahtjev nije dobio potrebnu većinu u Parlamentu FBiH, zbog čega poljoprivrednici ne kriju razočarenje i ogorčenost.

Digli ruke

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je za „Avaz“ da situacija u poljoprivrednoj proizvodnji u narednom periodu neće biti nimalo dobra.

Iako su se nadali pojeftinjenjima, početak 2023. godine sa sobom je donio nova negativna iznenađenja i nagovještaj još jedne teške godine.

- U posljednjih petnaestak dana sjemena su poskupjela za 50 posto, a sad je vrijeme sjemena, što nije dobro. U narednom periodu se može očekivati poskupljenje zaštite i prihrane - rekao je Bićo.

Govoreći o ishodu glasanja u Parlamentu FBiH, istakao je da nije poslana dobra poruka domaćim proizvođačima.

- Godine iza nas su katastrofalne, do korone, rata u Ukrajini, pa, evo, do suše koja nas je zadesila, a sve to su pratila enormna poskupljenja inputa koji idu u proizvodnju, tako da nam se ne piše dobro. Istina je da je budžet povećan, ali je tragično da je zakon opet prekršen - naveo je Bićo.


Bićo: Ne piše nam se dobro. Avaz

Zakonski minimum

Podsjetio je da zakon propisuje da se iz federalnog budžeta za poljoprivredu mora izdvojiti od tri do šest posto te da traženi zakonski minimum nije ispoštovan.

- Vlada je prekršila zakon, mi smo se nadali da će Parlament to popraviti, međutim, nije. Oni se sad politički svete preko leđa poljoprivrednika - zaključio je Bićo.

Trend uništavanja

Bićo je naglasio da će biti sve veći broj onih koji će odustajati od poljoprivredne proizvodnje i da je sve manji broj onih koji se žele upuštati u ovu avanturu.

- Taj ishod je očekivan ako se nastavi ovaj trend uništavanja domaće proizvodnje, sigurno će se odustajati - istakao je Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.