INDUSTRIJSKA ZONA

Svečano položen kamen temeljac za izgradnju STUDEN Business Center u Brčkom

Brčko je blizu Evropske unije i sa novom infrastrukturom i infrastrukturnim projektima, rekla je Hartman

Položen kamen temeljac. Vlada Brčko distrikta BiH

A. O.

7.3.2023

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je zajedno sa svojim zamjenikom Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, supervizorom za Brčko distrikt BiH Džonatanom Menutijem (Jonathanom Mennutijem), ambasadoricom Austrije u BiH Urlike Hartmanom (Hartmannom) i Ilijom Studen, predsjednikom Uprave STUDEN&Co Holding svečano položio kamen temeljac za izgradnju STUDEN Business Center u industrijskoj zoni (bivša baza McGovern) koji bi trebao zapošljavati oko hiljadu radnika.

Ozvaničen početak

Gradonačelnik Esed Kadrić je kazao da je ovim činom ozvaničen početak izgradnje Biznis centra kao i izgradnje nove perspektive za Distrikt i građane koji žive u ovoj zajednici.

- Danas svjedočimo praktičnom ostvarenju rezultata rada i napora koje je Vlada Distrikta uložila. Zaista smo vrijedno administrativno radili kako bi stvorili pretpostavke da se počne s izgradnjom prve slobodne ekonomske zone u Distriktu u organizaciji kompanije STUDEN. Ovo je zona nove perspektive za Distrikt i građane koji žive u ovoj zajednici i ovo sada stvara novu paradigmu jednog uspješnog razvoja, jednog naprednog grada i zajednice koja će biti u mogućnosti da stvori dobre pretpostavke svojim građanima za kvalitetan život na ovim prostorima - kazao je gradonačelnik Kadrić.

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić je naglasio da je polaganje kamena temeljca dokaz da administracija Distrikta ima mehanizme i instrumente da na vrijeme izda sve dozvole koje su potrebne za važan kapitalni projekt.

- Nadam da će ova privredna zona spriječiti odlazak ljudi, ali i omogućiti i povratak jednog dijela naših ljudi koji su već napustili ove krajeve jer prema najavama poslova i plaća koje će biti ovdje trebali bi biti motivirajući čin za povratak onih koji su napustili ovu zajednicu - kazao je Domić.

Potpisan memorandum

Predsjednik Skupštine Siniša Milić istakao je da je sve počelo 2019. godine kada je potpisan memorandumu o razumijevanja između Vlade Distrikta i STUDEN&Co Holding grupacije.

- Ovaj projekat mislim da će služiti kao pozivnica, odnosno poziv drugim investitorima da na tragu ove invensticije dođu u Brčko i pokušaju da realizuju svoje poslovne ideje u saradnji s lokalnom administracijom. Sigurno je da ćemo se i kroz zakonodavnu aktivnost truditi da dalje doprinosimo stvaranju jednog dobrog poslovnog ambijenta - kazao je Milić.

Supervizor za Brčko Distrikt BiH Džonatan Menuti (Jonathan Mennuti) kazao je da ekonomski razvoj, rast privatnog sektora zajednički predstavljaju najbolje osnove za razvoj i izgradnju prosperitetne budućnosti i za ostanak građana u Brčko.

- Ovakva jedna poslovna zona uz projekte koji se odvijaju u oblasti saobraćaja, most, Luka, autoputevi, zajednički idu ka stvaranju boljeg okruženja za poslovanje. Također, i iskorijenjivanje korupcije doprinijet će i stvorit će se osnove za bolju i prosperitetnu budućnost za sve građane u Brčkom - kazao je supervizor.

Ukupna investicija

Predsjednik Uprave STUDEN&Co Holding Ilija Studen kazao je da je očekivati da će razvoj biti ubrzan u narednih tri do pet godina i da će se s drugim projektom započeti ove godine.

- Ovaj objekat nadamo se da ćemo otvoriti na jesen. Pretpostavke su da će ukupna investicija biti preko 250 miliona maraka. Planirano je oko hiljadu novih radnih mjesta, zavisno od kretanja i vrste poslova. U prvoj fazi radit ćemo na prehrambenoj industriji, također radit će se proizvodi iz drvne industrije kao i oprema za zdravstvenu zaštitu - kazao je Studen.

Najveći investitor 

Ambasadorica Austrije u BiH Urlike Hartman (Hartmann) je naglasila da je Austrija najveći investitor u BiH.

- Brčko je blizu Evropske unije i sa novom infrastrukturom i infrastrukturnim projektima kao i sa ovim centrom mislim da će biti dobro za strane investitore, posebno za austrijske. Brčko može da bude dobar signal za čitavu BiH - kazala je ambasadorica.

Nakon polaganja kamena temeljca održana je i prezentacija STUDEN Business Center.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.