AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA

Njemačka kompanija stiže u BiH: Zaposlit će 2.000 radnika

Predstavnici njemačke kompanije Dräxlmaier trenutno borave u Bosni i Hercegovini kako bi istražili mogućnost investiranja u našoj zemlji

Dräxlmaier ima 60 godina bogate historije i poslovanja sa preko 72.000 uposlenika u 23 države. Printscreen

H. J. I.

15.3.2023

Predstavnici njemačke kompanije Dräxlmaier, jednog od 100 najvećih svjetskih proizvođača u automobilskoj industriji, jučer su boravili u Ilijašu, gdje su se susreli s načelnikom Akifom Fazlićem.

Fazlić je sa saradnicima prezentirao investicijske mogućnosti Općine Ilijaš, sa posebnim osvrtom na stanje u oblasti tržišta rada u općini Ilijaš, te širem području sarajevske makroregije.

Poticajni programi

Također, investitor je upoznat sa raspoloživim poticajnim programima ove lokalne zajednice, te poticajima viših nivoa vlasti.

Općina Ilijaš je izrazila spremnost potpune podrške investitoru radi realizacije prezentirane investicijske namjere od strane predstavnika kompanije u smislu preuzimanja obaveze izgradnje pristupne saobraćajne i komunalne infrastrukture, što će biti predmetom partnerskog dogovora na fer osnovi, uz uvažavanje objektivnih potreba investitora sa ciljem pomoći u realizaciji izuzetno značajne investicije za općinu Ilijaš i širu društvenu zajednicu.

Potencijalni investitor u općini Ilijaš planira donijeti konačnu investicijsku odluku u narednih šest mjeseci, a ako ista bude pozitivna izgradit će proizvodnu halu od preko 15.000 m2, te zaposliti oko 2.000 radnika, što bi ujedno bila i najveća investicija sa aspekta otvaranja novih radnih mjesta na području općine Ilijaš.

Bogata historija poslovanja

Kako je BiznisInfo.ba već objavio, predstavnici njemačke kompanije Dräxlmaier trenutno borave u Bosni i Hercegovini kako bi istražili mogućnost investiranja u našoj zemlji. Oni planiraju otvaranje tvornice u BiH u kojoj bi zaposlili najmanje 2.000 radnika.

Predstavnici pomenute kompanije započeli su sedmično putovanje kako bi istražili poslovne mogućnosti u različitim gradovima BiH.Tokom putovanja, osim Ilijaša, posjetit će lokacije u Tuzli, Banjoj Luci, Laktašima i Travniku.

Na početku posjete našoj zemlji održali su sastanak sa predstavnicima drugih njemačkih kompanija koje posluju u BiH, a koji su im prenijeli svoja iskustva, te ih upoznali sa stanjem u našoj zemlji.

Dräxlmaier ima 60 godina bogate historije i poslovanja sa preko 72.000 uposlenika u 23 države. Jedan su od lidera iz automoto industrije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.