DOBRE VIJESTI

Američki analitičar optimističan: Bankarska kriza je gotova!

On dodaje da takav potez banaka podsjeća na 1998., kada se 14 banaka udružilo da spasu dugoročni kapitalni menadžment

SAD se bori s krizom. Screenshot

A. K.

17.3.2023

Analitičar brokerske kompanije Odeon, Dick Bove, ocijenio je da je “bankarska kriza gotova”, nakon objavljivanja izvještaja u kojem se navodi da će najveće privatne banke u SAD obezbijediti dodatnih 30 milijardi dolara likvidnosti za stabilizaciju Prve republičke banke.

Manji depoziti

Kako navodi Bloomberg, banke JP Morgan, Banka Amerike i City Group banka bi doprinijele sa po pet milijardi dolara u depozitima, zajedno s manjim depozitima iz drugih institucija, prenosi Bankar.me.

- Federalne rezerve nemaju novca da spase banku, ali sam bankarski sistem ima taj novac, i upotrijebit će ga da zaustavi ovo jednom zauvijek - rekao je Bove.

Rast indeksa

Indeks KBV porastao je za čak 4,2 posto nakon jučerašnjih vijesti, pošto je prethodno pao za 3,7 posto.

On dodaje da takav potez banaka podsjeća na 1998., kada se 14 banaka udružilo da spasu dugoročni kapitalni menadžment, spasavajući hedge fond i sprečavajući kolaps globalnih finansijskih tržišta. 

- Jasno je da se bankarsko računovodstvo mora revidirati. Banke su iskoristile čitavu gomilu računovodstvenih mogućnosti da predstave lažnu sliku o čemu se radi. Uništili su povjerenje u svoj sistem - rekao je Bov.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.