BIZNIS

Vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1 preuzet će Mađarska kompanija

U Rješenju Konkurencijskog vijeća se navodi da će Mađari imati zajedničko vlasništvo nad ovom elektranom sa EP RS

Solarna elektrana. Facebook

A. O.

29.3.2023

Vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1 uskoro će preuzeti kompanija iz Mađarske “Lugos Renewables”.

To se događa nakon što je Konkurencijsko vijeće BiH dalo zeleno svjetlo za ovu akviziciju, piše Biznis info.

Prijava koncentracije

Početkom prošle godine su prijavu koncentracije podnijeli privredni subjekti Mješoviti Holding Elektroprivreda RS, Matično preduzeće a.d. Trebinje i Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasag Republika Mađarska.

Prijavom mađarska kompanija stiče većinski udio u osnovnom kapitalu privrednog subjekta Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1.

Ova akvizicija je prošle godine odobrena od strane Konkurencijskog vijeća, a jučer je objavljena u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Vrijednost elektrane

Ova solarna elektrana koja bi trebalo da se gradi u okolini Trebinja vrijedna je više od 50 miliona eura (oko 100 miliona eura) i bit će najveća u BiH.

U Rješenju Konkurencijskog vijeća se navodi da će Mađari imati zajedničko vlasništvo nad ovom elektranom sa EP RS, ali se ne navode procenti.

Ištvan Halaš, generalni direktor kompanije, nedavno je rekao da je kompanija s Elektroprivredom RS potpisala sporazum o tajnosti što se tiče određenih detalja ugovora.

Ipak, mediji su ranije pisali da će Mađari biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1”, kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena “Elektroprivredi RS-a“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.