PROBLEMI POLJOPRIVREDNIKA

Novaković: Rod pšenice u Brčko distriktu bit će smanjen za 40 posto

Ako bude još kiše dok traje žetva ništa nećemo moći vršiti, rekao je Novaković

Nepovoljne vremenske prilike uništile poljoprivredu. Fena

FENA

3.7.2023

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u posljednjih nekoliko mjeseci, ovogodišnji rod pšenice na području Brčko distrikta će se smanjiti za najmanje 40 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i očekivani prinos, tvrdi predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sava“ Brezovo Polje Drago Novaković.

On kaže da je na svom imanju požnjeo oko 300 kilograma po dulumu zasađene pšenice te da je očekivao i do 500 kg/dulum s obzorom da je uložio mnogu sredstava u njenu prihranu tokom perioda rasta.

- Vlaga je do 15 odsto maksimalno, ali je kvalitet nikakav i prinos će biti maksimalno od 300 do 350 kg po jednom dulumu i mnogi proizvođači su zabrinuti šta uraditi sa tim rodom. Ako bude još kiše dok traje žetva ništa nećemo moći vršiti - rekao je Novaković, napominjući da će još teže biti onim proizvođačima koji nemaju svoju mehanizaciju i koji moraju izdvojiti i do 25 KM za poslove vršidbe.

Novaković je naglasio da za sada nije poznata ni otkupna cijena pšenice u Distriktu s obzirom da je kvalitet zrna izuzetno loš.

Za takav kvalitet pšenice najviše je doprinijelo loše vrijeme, jer je, tvrdi, bilo mnogo padavina tokom cvata i rasta klasja i zrna, što je rezultat slab kvalitet roda.

Novaković je zatražio od nadležnih institucija da se poveća i podsticaj za proizvođače pšenice ili bar izjednači kao što je u regionu kako bi se proizvođači „žutog zlata“ održali u životu.

(FENA) D. V.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.