CRNA HRONIKA

Marga oslobođena optužbi za dilanje droge

Zbog nezakonitih istražnih radnji policije i Tužilaštva

A. HADŽIĆ

22.7.2014

 

Kantonalni sud u Tuzli donio je oslobađajuću presudu u slučaju Margarete Hadžić zvane Marga, u kome je Kantonalno tužilaštvo Tuzla teretilo za organiziranje kriminalne grupe  koja se bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojne droge.

Službene radnje

Postupak protiv Marge vodio se odvojeno od postupka u kome je pravomoćno osuđena na osam godina zatvora zbog pokušaja ubistva dvojice tuzlanskih policajaca 26. aprila 2012. na koje je pucala prilikom njenog hapšenja, zbog čega se nalazi na izdržavanju kazne u KPZ-u Tuzla.

- Optužnica protiv Margarete Hadžić, po kojoj se sumnjičila da je organizirala kriminalnu grupu za proizvodnju i promet opojnih droga, podignuta je 2013. godine. Tokom trajanja postupka pokazalo se da je većina službenih radnji koje su, još dok je Hadžić bila na slobodi, poduzeli policija i Tužilaštvo urađeni suprotno zakonu. Ispostavilo se da joj je droga pronađena u stanu podmetnuta u vrijeme kada je vršen pretres - kaže Mensur Radončić, branilac Margarete Hadžić po službenoj dužnosti.  

Radončić je nadalje naveo da u potvrdi o oduzimanju droge od Margarete Hadžić stoji da je oduzeta praškasta materija, a na vještačenje se šalje komad, odnosno gruda, što je i laiku bilo jasno da se radi o nezakonitosti.

Stav Suda

Inače, u ovom predmetu mijenjalo se nekoliko tužilaca te je došlo i do izmjene optužnice.

Radončić navodi da su utvrđeni nedostaci i u posebnim istražnim radnjama koje su vođene, što je u konačnici doprinijelo tome da Sud zauzme stav da skup nezakonitih postupaka ne može biti osnova za donošenje zakonite presude i oslobodi Margaretu Hadžić za djela koja su joj stavljena na teret.

Još nema informacija o tome hoće li Tužilaštvo TK uložiti žalbu na oslobađajuću presudu u ovom slučaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.