CRNA HRONIKA

Porodica ne zna zašto su ubijeni Almir i Muharem

Tragično dvostruko ubistvo u Trnopolju

M. ZGONJANIN

30.7.2014

 

Almir Redžić (48) i Muharem Balić (62), mještani Trnopolja kod Prijedora, ubijeni su jednim kraćim i jednim dužim rafalom preksinoć oko 23 sata u kafani „San" u zaseoku Trnjani u Trnopolju.

Bijeli auto

Beživotna tijela na podu kafane pronašao je vlasnik i rođak jednog od ubijenih, Irfan Redžić, koji je te noći u 23.35 sati o slučaju, kvalificiranom kao teško ubistvo, odmah obavijestio policiju u susjednom Kozarcu.

Almir Redžić i Balić, kako smo saznali na licu mjesta, ostali su u kafani s Almirovim polubratom Saidom Redžićem. Društvo koje je s njima sjedilo se rasulo, a Irfan Redžić, vlasnik kafane, ključ je ostavio svom dobrom prijatelju Muharemu da bi ispili piće koje su prije toga naručili. On je, kako kaže, otišao kući da se pripremi za spavanje.

 

Nevjenčana supruga Mirzeta i kćerka Ajla u suzama

 

- Gostiju nije bilo. Rekli su mi da su došli iz Kozarca da tu, na miru, popiju piće. Otišao sam i njih ostavio. U međuvremenu sam se istuširao i legao u krevet. Oko 23.10 sati čuo sam dva rafala. Pitao sam ženu: Koja budala sad puca? Nakon nekoliko minuta ipak sam odlučio da vidim šta je. S prozora spavaće sobe vidio sam bijeli automobil. Ne znam koja je marka. Dok sam se obukao, taj auto je nestao. Da sam odmah sišao, možda bi i mene ubili - ispričao nam je jučer vidno šokirani Irfan.

On je mrtvog prijatelja Muharema, navodi, pronašao u lokalu, u blizini vrata, a rođaka Almira malo dalje, sklupčanog kod frižidera.

- Almir je ležao na stomaku. Kako sam u prvi mah vidio, ubijen je sleđa. Muharem je bio blizu vrata. Vjerovatno je krenuo prema svojim ubicama kada su ga rafalom oborili. Nisu davali znake života. Uplašio sam se i odmah otišao do policije - kaže Irfan, koji, u strahu,  ima namjeru zatvoriti „San" i sa ženom se vratiti u Austriju, odakle je zbog obilježavanja Bajrama došao prije nekoliko dana.

Almira i Muharema posljednje je vidio Said Redžić, Almirov polubrat. Kaže da su svi bili veseli i dobro raspoloženi. Niko od njih nije bio pijan.

- Popio sam piće nabrzinu i iz kafane izašao oko 23 sata. Nigdje nikog nije bilo na ulici. Pred kafanom su bila parkirana njihova dva Mercedesa, Almirov zeleni i Muharemov noviji, sive boje. Otišao sam kući, skinuo se, legao i upalio televizor. Tada me pozvao gazda kafane i ispričao mi šta se desilo. Od izlaska iz kafane do trenutka kada sam bio u kući nije prošlo više od deset minuta - kaže Said, koji je uvjeren da ga je samo čudo spasilo.

U Trnopolju jučer strah, šok, nevjerica okupljenih mještana. Muharem je bio austrijski penzioner i iza sebe je ostavio nepokretnu suprugu, a Almir Redžić nevjenčanu suprugu i dvoje djece, sina Amara i kćerku Ajlu.

U kući žalosti jučer je bila i Almirova prva supruga Mina Bešlagić, koja s njim ne živi posljednjih pet godina. Mina priča da su bili u odličnim odnosima, da su često komunicirali zbog djece. Za Almira kaže da je bio dobar čovjek. Isto tvrdi i njegova nevjenčana supruga Mirzeta Koštić, s kojom je Almir živio posljednjih godinu i po. Za vijest da je ubijen čula je jučer ujutro. Uplakana kaže da „ju je Almir vratio u život“. Nije im jasan motiv zbog kojeg su Almir, koji je odranije poznat policiji, i Muharem ubijeni.

- Koliko znamo, niko mu nije prijetio. Barem mi to nismo znali, a i ako jeste, možda je to držao u sebi. Nikome nije bio dužan. Čak su njemu dugovali manje svote novca - kazala je jučer porodica ubijenog Almira Redžića.

 

 

Osim policije iz Prijedora, koja traga za počiniocem, na terenu su jučer bili i inspektori Uprave kriminalističke policije iz Banje Luke. U MUP-u RS kažu da do pronalaženja ubice ili ubica ne mogu govoriti o motivu ubistva, a jučer je, saznajemo, saslušano više desetina osoba.

- Međutim, policijska istraga isključila je kao motiv eventualno koristoljublje ili, u velikom procentu, vjersku ili nacionalnu mržnju - potvrđeno je jučer u MUP-u RS.

Nema puške

Nezvanično, ispituju se dva traga. Prvi navodno vodi prema jednoj ženi i navodnoj preljubi,  a drugi motiv, kako navode naši izvori bliski istrazi, navodno bi mogao biti vezan uz kockanje. Također, nezvanično saznajemo, još nije pronađena ni puška iz koje su rafalno ubijeni Almir Redžić i Balić.

O dvostrukom ubistvu obaviješten je i dežurni tužilac, koji je naložio obdukciju ubijenih, koja će biti obavljena danas u Zavodu za sudsku medicinu RS u Banjoj Luci.

Poruka o babinoj smrti

Almir je kćerku Ajlu u ponedjeljak odvezao do diskoteke u Kozarcu. Poruku da se nešto strašno dogodilo Ajla je dobila od brata. Oko tri sata poslije ponoći.

- Prepala sam se, ali sam se sebe uvjeravala da nije ništa. Tek jutros (utorak ujutro, op. a.) saznala sam od rođake da je moj babo ubijen - rekla nam je kroz suze Ajla.

Otac u šoku

 

Nedžib Redžić: Niko ništa ne zna


U šoku je i Nedžib Redžić, otac ubijenog Almira, kojeg su u Trnopolju znali po nadimku Haber.

- Niko ništa ne zna. Rekli su da su bili sami i da su ih ubili. Sina sam posljednji put vidio u ponedjeljak predvečer - kaže Nedžib.

Skup brojnih nevladinih bošnjačkih udruženja

Mještani Trnopolja, zaseoka Trnjani, ne kriju da su uplašeni i u velikom strahu. Prije nešto više od dvadesetak dana u istom zaseoku opljačkan je stariji bračni par Šaban i Azemina Kahrimanović, iz čije su kuće  još nepoznati lopovi odnijeli 35.000 maraka i zlatni nakit.

U Kozarcu kod Prijedora jučer je održan i skup brojnih nevladinih bošnjačkih udruženja. Od policije zahtijevaju da hitno pronađe ubice Almira i Muharema. Reagirao je i glavni imam Medžlisa IZ Kozarac Amir ef. Mahić, koji nam je rekao „da su bajramski dani prvi  put nakon rata poremećeni ovim nemilim događajem".

- Tražimo hitno pronalaženje ubica i odgovornost za ovako brutalna ubistva - kazao je jučer ef. Mahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.