Osumnjičeni za dvostruko ubistvo Zikrija Krkić brani se šutnjom

Saslušan u Okružnom tužilaštvu Banja Luka

M. Zgonjanin
01.08.2014 16:31

Zikrija Krkić (41) iz Trnopolja koji je osumnjičen za ubistvo Almira Redžića (48) i Muharema Balića (62), mještana zaseoka Trnjani i Hrnići u Trnopolju kod Prijedora i danas je saslušavan u Okružnom Tužilaštvu u Banja Luci. Očekuje se da će za njega biti zatražena mjera jednomjesečnog pritvora o kojoj će odlučivati Okružni sud iz Banja Luke.

Bajro Avdić iz  Sarajeva, advokat osumnjičenog Zikrije Krkića,  kazao nam je "da nije bilo nikakvog priznanja krivice , kao i da se njegov štićenik od početka brani šutnjom“.

Kako  nezvanično saznajemo policija je u četvrtak  raspolagala saznanjima da je Krkić umiješan u ovaj zločin. Za dvostruko ubistvo je osumnjičen nakon vještačenja oružja, posebno čahura koje su pronađene tokom pretresa u njegovoj kući, ali i ostalih  materijalnih dokaza prikupljenih tokom opsežne istrage.Motiv dvostrukog ubistva je osveta, ali prvenstveno prema Redžiću, jer je ubijeni Balić prema navodima  našeg izvora slučajna Krkićeva žrtva koja se “ u pogrešno vrijeme našla na pogrešnom mjestu”.

Krkić inače ne živi u Trnopolju gdje je rođen. Boravi u Skandinaviji, jedni kažu u Švedskoj a drugi u Norveškoj , i u  Trnopolju uglavnom provodi godišnje odmore. U  Trnopolje je došao u vrijeme ramazana, da bi kako saznajemo  proslavio Bajram i oženio sina s  djevojkom iz ovog naselja.  

Verbalni sukob između njega i Redžića dogodio se na lokalnom  putu, prije nekih desetak dana, nakon sudara njihovih automobila.  Tada mu je Redžić, koji navodno  nije bio sklon vehabijama, a Krkić nije krio da to jeste, u jednom trenutku opsovao majku nakon čega mu je ovaj kako  nezvanično saznajemo uzvratio prijetnjom “ Da se na tom neće završiti”.

Inače, kako nezvanično saznajemo sukob između Krkića i Redžića traje od ranije, kada je Meho Krkić, Zikrijin otac navodno  optužio Redžića da mu je opljačkao kuću. Dokazi da je to Redžić uradio nisu pronađeni, a Meho Krkić je zbog bolesti (šloga) u međuvremenu zbrinut u jedom od privatnih ustanova za brigu o starijim licima s području Prijedora.

Iz izvora bliskih istrazi također saznajemo da je sve oduzeto oružje,a riječ je o četiri puške, pištolju, bombi i određenoj količini municije pronađeno u Krkićevoj kući. Nezvanično on je i vlasnik bijelog automobila. Policija, kako navodi naš izvor, nastavlja istragu. Provjerava se da li je Krkić tokom spornog sudara  sa Redžićem bio sam u automobilu. Uglavnom,provjeravaju se sve okolonosti tokom kojih će  biti  salušano više lica koja su  na bilo koji način bila u kontaktu sa  Krkićem koji se nakon hapšenja u  CJB Prijedor kako nezvanično saznajemo branio šutnjom.

Danas ukopan Almir Redžić

Almir Redžić danas je ukopan na lokalnom mezarju u zaseoku  Trnjani. Njegova nevjenčana supruga Mirzeta Koštić ogorčeno kaže  “ da niko nema pravo da nekom oduzme život”.

- Da je i najgori čovjek na svijetu. To ne može tako. Za sve postoji samo zakon i pravda.- kazala je Mirzeta. Muharem Balić (62) ,inače austrijski penzioner koji je iza sebe ostavio nepokretnu suprugu, bit će ukopan sutra na mezarju u Hrnićima.   

Od ranije poznat policiji

Tragično ubijeni Almir Redžić zvani Haber  bio je od ranije poznat policiji. Neki od mještana u neformalnom razgovoru tvrde da je prije rata ubio prvu ženu zbog čega je bio na višegodišnjoj robiji. U martu prošle godine policija je tokom pretresa njegove kuće i objekta koje je koristio pronašla laboratoriju za proizvodnju skanka i oružje, dva karabina, jednu automatska puška s pripadajućim okvirom,osam metaka i između ostalog  99 sjemenki marihuane, foliju od cigarete s kokainom, potvrđeno je  u CJB Banja Luka.

Uhapšeni Zikrija Krkić kao nezvanično saznajemo nema policijski dosije. Više detalja o njemu nije se moglo pronaći ni njegovom  FB profilu na kojem osim nekoliko poveznica s vehabijskim sajtovima nema čak ni njegovih fotografija.

Istraga još uvijek traje


- Istraga još uvijek traje i nastavlja se u saradnji sa Okružnim tužilaštvom iz Banja luke . Policija je u srijedu slobode lišila više lica  među kojim je i  Z.K.  (41) koji je osumnjičeno lice za dvostruko ubistvo. Izvršen je veći broj pretresa, uzeto više izjava,izvršeno više  prepoznavanja i ostalih mjera i radnji  koje su u nadležnosti policije – kazao je danas na vanrednoj pres- konferenciji Radomir Dukić, načelnik Sektora krim policije u CJB Prijedor  i dodao da je policija danonoćno, punih 70 sati radila na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

NA VRH