CRNA HRONIKA

Nasilnik iz BiH Sanel Šahbaz nastavio s napadima

Kriminalac koji je trebao biti deportovan iz Velike Britanije

Redakcija

3.8.2014


Sanel Šahbaz, kriminalac koji se u augustu prošle godine pozvao na ljudska prava i spriječio deportaciju iz Velike Britanije, nastavio je s napadima i nakon odluke da ga ne deportuju, piše Daily Mail.

On je zlostavljao jednu žensku osobu čak i u vrijeme kada se odlučivalo o njegovoj deportaciji.

Naime, osuđen je na četiri godine zatvora i rečeno mu je da će biti deportovan u domovinu. Međutim, nakon što se pozvao na član osam Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, koji štiti pravo na privatnosti i porodični život, rekli su mu da može da ostane u Velikoj Britaniji.

Međutim, i nakon sprečavanja deportacije on je nastavio sa zlostavljanjem, koje je trajalo od jula do oktobra prošle godine.

Inače, Šahbaz, koji živi u Hertfordu, došao je u Englesku još 1993. kao dijete. Od 2005. počinio je nekoliko prijestupa, poput krađe, dilanja ukradene robe, narušavanja javnog reda i mira i vrijeđanja policajaca. Jednom prilikom napao je svog stanodavca, neprekidno ga udarajući i stojeći mu na glavi dok čovjek nije pao u nesvijest.

Međutim, njegovi advokati su tokom procesa u kojem je odlučivano o njegovoj deportaciji rekli da će, ako ga pošalju nazad u Bosnu i Hercegovinu, biti odvojen od svojih roditelja, braće i rođaka, koji takođe žive u Britaniji, što znači kršenje njegovih prava.

Sudija Mari Katerson izjavila je da ga ona smatra opasnim prestupnikom, koji predstavlja veliki rizik po britansku javnost, jer je višestruki prestupnik i povratnik u kriminal.

Međutim, dodala je da je na vlastima Velike Britanije da odluče da li će biti deportovan.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Tereza Mej pokušala je svojevremeno da blokira pozivanja imigranata na član osam, osim u slučaju posebnih okolnosti.

Međutim, njene izmjene pravila o imigraciji su ignorisane i sudovi i dalje dozvoljavaju zahtjeve na osnovu porodičnog života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.