CRNA HRONIKA

Podignuta optužnica protiv devetočlane narkobande

Nakon akcije FUP-a kodnog naziva "Malta"

Dž. BULBUL

9.8.2014

 

 



Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je jučer optužnicu protiv Zorana Veličkovića i još osam osoba koje su uhapšene 19. februara ove godine u akciji Federalne uprave policije kodnog naziva "Malta".

Brojni pretresi


- Oni su na području Kantona Sarajevo i šire od sredine 2013. do februara 2014. godine postali pripadnici organizirane grupe ljudi radi neovlaštene kupovine, držanja i prenošenja te posredovanja u kupovini i prodaji droge, čime su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga - saopćio je Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS.

 

Optužnica je, zajedno sa prikupljenim dokazima, dostavljena Kantonalnom sudu u Sarajevu na daljnje postupanje, odnosno na potvrđivanje.

Podsjećamo, istražitelji FUP-a su 19. februara ove godine na području Kantona Sarajevo proveli opsežnu akciju kodnog naziva "Malta", u kojoj je uhapšeno devet osumnjičenih.

Prema naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, tada je izvršen veći broj pretresa na području Sarajeva te su uhapšeni Zoran Veličković, S. D., I. I., S. C., F. Č., D. P., E. B., E. L. i M. D., koji se sumnjiče da su, kao članovi grupe, organizirali nabavku, proizvodnju i prodaju kanabisa i heroina na području cijele Bosne i Hercegovine.

Osim dilera, uhapšena su i dvojica pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo E. L. i I. K., koji se terete za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i odavanje službene tajne.


Prema nezvaničnim informacijama, istražitelji su duže vrijeme tajno pratili i prisluškivali osumnjičene, što je rezultiralo njihovim hapšenjem.

 

Policijska akcija provedena u više sarajevskih općina

 

Poznati policiji

Prema neslužbenim podacima koje smo tada dobili od izvora bliskog istrazi, među uhapšenima su Senad Cama i Dženan Drljević zvani Mute. Drljević se tada javio svom braniocu Omaru Mehmedbašiću te mu kazao da je uhapšen.

Nezvanično, bio je priveden i Edis Bunar, koji je odranije poznat policiji po činjenju krivičnih djela. Navodno je u njegovom stanu pronađeno 60 grama marihuane, kao i farmaceutska vaga.

Cama je, također, odranije poznat policiji. On je 2007. osuđen na godinu zatvora, jer je ispred restorana "Cigo" u Vogošći ranio Elvedina Kurtovića.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.