CRNA HRONIKA

Kamatar ga otjerao u smrt, otevši mu i porodičnu kuću

Dvije godine pakla obitelji koju je lihvar zavio u crno

A. ALJIMI

9.8.2014

 

 


Jednoj porodici iz Sarajeva život se od početka 2008. do 27. jula 2010. godine pretvorio u pakao, jer im je Emir Isanović (60) zvani Bole,  protiv kojeg se vodi krivični postupak, oduzeo sve što su imali, čak i porodičnu kuću, zbog čega se Z. H. (identitet poznat redakciji) na kraju i ubio!

Nastavak suđenja Isanoviću, osumnjičenom za iznudu i lihvarstvo, zakazano je za 29. avgust ove godine pred sutkinjom Merimom Kurtović-Bilić.

Visoka kamata

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo (broj T 09 KT 0009845 10) koja je podignuta 17. decembra 2012. godine, Emir Isanović zvani Bole (60) zaposlen je u “BH Telecomu” kao VKV električar i ranije je osuđivan. U optužnom aktu navedeno je da je od početka 2008. do jula 2010., namjeravajući da pribavi protivpravnu imovinsku korist i koristeći poznanstvo sa Z. H., kojem je više puta posudio novac u različitim iznosima, zahtijevao da mu na ime duga vraća nesrazmjerno veće iznose novca.

Patnje ove sarajevske porodice produbljivale su se kako je vrijeme prolazilo.

Prema navodima iz optužnice, zbog pritiska i straha kojem je bio izložen i zbog činjenice da nije imao mogućnosti da vraća visoke kamate, jer je njegova plaća bila jedini izvor prihoda porodici, nesretni čovjek je svoju i punicinu bankovnu karticu dao Isanoviću!

Kako je opisano, Isanović je s bankomata podizao žrtvinu plaću te je, također koristeći bankovnu karticu njegove punice, podizao i njenu invalidninu.

Isanović je nastavio s ozbiljnim prijetnjama i silom iznuđivati novac, a natjerao je žrtvu i njegovu punicu da mu daju novac koji su dobivali kao pomoć od članova porodice iz inozemstva.

I to mu je bilo malo pa ih je prisilio i da podižu kredite u različitim mikrokreditnim organizacijama i bankama, što su oni činili te su mu davali taj novac, jer ih je čekao ispred banaka.

Isanović je sve to vrijeme kontrolirao kretanje svoje žrtve tako što ga je više desetina puta pozivao telefonom i prijetio mu da će mu pobiti porodicu iz vatrenog oružja i da će poslati ljude da mu siluju kćerku zbog čega je četveročlana porodica strepila i strahovala.

Prijetio i napadao

U optužnici se navodi i da je Isanović dolazio nenajavljen u njihovu porodičnu kuću i ponašao se kao da je on vlasnik, a jednom prilikom je i fizički napao Z. H., nanijevši mu povrede lica.
 
Isanović je iskoristio teško imovinsko stanje Z. H., koji nije imao novac za izdržavanje porodice, te je od njega zatražio da mu prepiše kuću kako bi se, navodno, osigurao zbog duga od 40.000 KM za koji ga je teretio.

Devetnaestog februara 2010. odveo je Z. H. kod notara, gdje je sačinjen ugovor kojim od njega kupuje porodičnu kuću u ulici Gornji Kromolj za 40.000 KM, što je bilo nesrazmjerno malo, jer kuća vrijedi 121.272 marke! Isanović je tako ostvario protivpravnu imovinsku korist od 81.272 KM.

Nesretni Z. H., koji se sa porodicom našao u teškim imovinskim prilikama, vidjevši da je u bezizlaznoj situaciji te da mu se porodica našla na ulici, izvršio je samoubistvo 27. jula 2010. godine.

Kao jedan od dokaza u ovom predmetu koristit će se i ručno napisana izjava žrtve lihvara, koju je sačinio prije smrti.  

 

 

Osigurao dug

 

Isanović je iskoristio teško imovinsko stanje Z. H. te od njega zatražio da mu prepiše kuću kako bi se navodno osigurao, zbog duga od 40.000 KM.

 

 

Faksimil optužnice protiv Isanovića


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.