CRNA HRONIKA

U kući pronađeno tijelo Branislava Divkovića

Zaselak Snoz u Gornjoj Lipnici kod Tuzle

A. ARNAUTOVIĆ

13.8.2014

 

Beživotno tijelo Branislava Divkovića zvanog Brano (50) pronađeno je u ponedjeljak u večernjim satima u njegovoj kući u jednom zaseoku u Gornjoj Lipnici kod Tuzle. Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona kazali su nam da čekaju nalaze obdukcije.

Zaključana vrata

- Bio je sam u kući, a nije bilo tragova nasilnog ulaska u objekt. Imao je manje povrede na tijelu te je obdukcija naložena iz predostrožnosti - izjavio je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva.

Dok ne bude poznat zvaničan uzrok smrti, mještani gornjolipničkog zaseoka Snoz imaju svoju teoriju o Divkovićevoj smrti. Nagađaju da je Brano, koji je inače bio sklon alkoholu, pao, povrijedio se i umro. Komšije ističu da je bio dobrica˝i da nikom, osim sebi, nije pravio probleme te da se volio šaliti. Živio je sam, a u Splitu ima majku i brata.

- Bio mi je kao dijete. Pazio me. Bio je duša od čovjeka. Napije se, ali nije galamio niti napadao druge. U nedjelju sam ga vidjela kada je hranio mačke i cuku. Upalio je i pojačao muziku, a onda je negdje otišao i nisam ga više vidjela. Mrtvog ga je našao jedan prijatelj, koji je i mene zovnuo, a onda smo nazvali policiju. Dugo su radili uviđaj, jer pored ulaznih vrata ima nekoliko kapi krvi - kazala nam je Jozefina Divković, Branina prva komšinica.

Volio rakiju

Ona smatra da je, najvjerovatnije, pao usljed alkoholiziranosti, što mu se i ranije dešavalo.

- Puno je pio, a nije imao živaca nizašta. Uzme motiku, malo kopa, kad ja pogledam, on sve ostavio i negdje otišao. Meni kad dođe, traži rakije i ja mu naspem u malu čašu, jer mu nisam dala da puno pije, a on se, kao, naljuti i kaže mi u šali:˝“E, nisi trebala nikako“. Bio je borac i živce je izgubio u ratu. Znala sam ga zvati na telefon, ali nisam mogla da ga dobijem, a onda mi on, kad se sretnemo, kaže da mu je bilo mrsko da se javi - priča Jozefina, napominjući da iskreno žali zbog smrti svog komšije.

Puste kuće u selu


Jozefina ističe da će joj ubuduće biti teško jer je sama.
 - Brano mi je pravio društvo i znala sam da nisam sama. Ovo selo se zove Snoz i ono je divno, ali nema ljudi. Sve su kuće puste jer su ljudi ili pomrli ili su se odselili u inozemstvo. Tu pored Branine je i kuća njegovog brata Nikole, koji je umro u Sloveniji - priča Jozefina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.