CRNA HRONIKA

Optužen bivši šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta

Tužilaštvo u Brčkom

Srna

14.8.2014

 

Tužilaštvo u Brčkom podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta R.Č. /56/ i njegovog pomoćnika S.Č. /37/, koja ih tereti za veći broj krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

 Sekretar Tužilaštva Samir Beganović rekao je Srni da je optužnica uslijedila nakon što je okončana još jedna istraga krivičnih djela korupcije otkrivenih u okviru akcije "Bingo", koja je 2011. godine provedena u više vladinih službi.

Tužilaštvo distrikta optužilo je R.Č. za krivična djela koja se odnose na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, na falsifikovanje službene isprave, prevaru u službi i protivzakonito posredovanje, dok je drugooptuženi S.Č. optužen samo za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Na teret im je stavljeno da su "pri ugovaranju i izvođenju javnih radova i usluga tokom dvije godine, koje su prethodile akciji `Bingo`, iskorištavali službeni položaj, krivotvorili službene isprave ili nasavjesno obavljali dužnosti u namjeri da određeni dobavljači Odjeljenja za obrazovanje ostvare imovinsku korist na štetu drugih".

"Prikupljeni dokazi potvrđuju sumnju da su optuženi zajedno krivično odgovorni zato što nije raskinut ugovor o nabavci više od 200.000 litara goriva za grijanje školskih objekata sklopljenog početkom 2011. godine po hitnoj procuduri i direktnim sporazumom", rekao je Beganović.

Prema njegovim riječima, oni su bili dužni da to učine, znajući da je u otvorenom postupku ovaj posao dodijeljen drugom dobavljaču.

On je dodao da će pojedinačno biti dokazivana krivica za protivzakonito posredovanje u zapošljavanju većeg broja lica u sektoru obrazovanja na pozicije različitih nivoa, uključujući radna mjesta pomoćnika direktora škola, sekretara, nastavnika pa do tehničkog osoblja.

"Prvooptuženi bivši zvaničnik R.Č. tereti se da je ovjerom lažne građevinske dokumentacije i njenim prosljeđivanjem Direkciji za finansije omogućio plaćanje ugovorenih, a neizvedenih radova na zgradi Ekonomske škole u Brčkom, iako je znao da radovi nisu bili niti započeti", istakao je Beganović.

On je dodao da je dobavljaču radova na taj način omogućio imovinsku korist, dok je distriktu pričinio štetu u iznosu od blizu 50.000 KM, u vidu nemogućnosti raspolaganja budžetskim sredstvima.

Beganović je napomenuo da zajednička optužnica sadrži blizu 150 materijalnih dokaza i da je Osnovni sud, odlučujući u fazi prethodnog saslušanja, u cjelosti potvrdio ovaj optužni akt.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o bivšem šefu Odjeljenja za obrazovanje Rizi Čiviću i njegovom pomoćniku za opšte poslove Samiru Čorbadžiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.