CRNA HRONIKA

Gračanica: Motkama pretukli pijanog beskućnika pa ga zapalili

Stravičan zločin u napuštenoj kući u centru grada

H. ČALIĆ

15.8.2014

 

Vehid Delić, beskućnik iz Gračanice, izgorio je jučer ujutro u požaru u napuštenoj kući u ulici Mehmeda Ahmetbegovića u centru grada. Požar su, prije nego što su pretukli nesretnog beskućnika, podmetnula trojica mladića, odranije poznatih policiji.

Tupi predmeti

 

Iznošenje tijela nakon obavljenog uviđaja

 

Prema izjavi kantonalnog tužioca Damira Čačkovića, koji je rukovodio uviđajem, dvojica mladića iz Gračanice S. S. (22), S. M.(19) te M. G. (29) iz Doboj-Istoka, nakon što su cijelu noć pili u napuštenoj kući, ujutro su nesretnog Delića tukli tupim predmetima, a potom su kuću zapalili i pobjegli.

 

Osuda javnosti
Kada su se jučer u vrijeme uviđaja na mjestu događaja okupile brojne Gračanlije i saznale da je u požaru izgorio beskućnik Vehid Delić, slijegali su ramenima, jer se od beskućnika, kako kažu, ništa drugo nije ni očekivalo. No, nakon što se gradom pročula vijest da je brutalno pretučen pa zapaljen, osude su počele stizati sa svih strana.

 

- Oni se terete za krivično djelo ubistvo, jer su Delića u jutarnjim satima tukli motkama koje su pronađene na mjestu ubistva, a onda su kuću zapalili i pobjegli. Sva trojica su ubrzo uhapšena i nalaze se na saslušanju u Policijskoj upravi Gračanica. Obdukcija će pokazati uzroke smrti beskućnika - kazao je za “Dnevni avaz” tužilac Čačković.

Požar je u kući Mehinagića, koju je prije nekoliko godina kupio jedan gračanički poduzetnik, primijećen oko 7 sati, a ubrzo je na teren stigla patrola PS Gračanica, koja je pozvala u pomoć vatrogasce Profesionalne vatrogasne jedinice.

Prema riječima komandira Dževdeta Čamdžića, požar je lokaliziran i ubrzo ugašen, a u jednoj od prostorija pronađeno je tijelo muškarca, za koje se poslije utvrdilo da se radi o Vehidu Deliću.

Napuštena kuća, sva zarasla u rastinje i potpuno devastirana, prema svjedočenju prvih komšija, mjesecima je bila mjesto okupljanja osoba poznatih policiji. Oni su noćima u kući pili, pjevali, svađali se i uznemiravali komšije. Uzalud su bile česte prijave policiji, koja je od ove kuće udaljena svega 150 metara.

Komšije u strahu

- Mjesecima nemamo mira od ovih u napuštenoj kući. Tako je bilo i sinoć (preksinoć, op. a.). Cijelu noć su uz svijeću galamili, pili i pjevali onu pjesmu: “Bio sam pijanac...” Ponovo smo htjeli zvati policiju, ali smo odustali, bojeći se za svoju sigurnost, jer su osobe koje su se tu okupljale, okorjeli kriminalci. Oko 6 sati vidjeli smo dim koji kulja iz kuće. Odmah smo potom čuli i dozivanje muškarca u pomoć - kaže nam jedna od komšinica, koja nije htjela da joj se spominje ime.

 

Mjesto gdje je nađeno tijelo

 

Vehid Delić, rodom iz Mramora, živio je sam. Prema riječima direktorice Centra za socijalni rad Jasminke Begović, bio je štićenik ove ustanove.

- Delić je od 2010. godine bio korisnik stalne novčane pomoći. Osim toga, povremeno je dobivao i jednokratne pomoći. Imao je zdravstveno osiguranje, a u braku nije od 1991. godine. Nekoliko puta smo mu nudili smještaj u odgovarajuću ustanovu, ali je naše prijedloge odbijao. Njegova supruga se, navodno, preudala. Odao se alkoholu pa je spavao po podrumima i napuštenim zgradama - kaže Begović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.