CRNA HRONIKA

Policajci i dalje tragaju za preostala dva razbojnika

Pet mjeseci od krvavog razbojništva u Gomionici kod Kiseljaka

A. KAPO

31.8.2014

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srednjobosanskog kantona (SBK) i dalje, duže od pet mjeseci, tragaju za preostala dva razbojnika koja su 17. marta iz porodične kuće u mjestu Gomionica kod Kiseljaka odnijela skoro 65.000 maraka, prilikom čega su ubili Saliha Babaluka (77). Njegovoj tri godine mlađoj supruzi Hajri Babaluk nanijeli su lakše povrede.

Neosporni tragovi

Ovu informaciju potvrdio nam je Rusmir Prohan, portparol MUP-a SBK.

- Za sada nije bilo novih hapšenja, odnosno nismo identifikovali preostale osobe koje su učestvovale u razbojništvu sa smrtnom posljedicom. No, ubrzo očekujemo pomak u istrazi - kazao je Prohan.

rusmir-prohan3

Rusmir Prohan: Očekuje pomak u istrazi

Kako saznajemo, završena su vještačenja tragova i predmeta izuzetih s lica mjesta. No, neosporne tragove, kako saznajemo od izvora bliskih istrazi, treba uporediti s osumnjičenima. Budući da je sezona godišnjih odmora, i Kantonalno tužilaštvo u Travniku i pripadnici MUP-a SBK rade u smanjenom kapacitetu, što otežava posao u rasvjetljavanju ovog zločina.

Kako je već pisao “Avaz”, nakon dvoipomjesečne intenzivne istrage, tačnije krajem maja, otkriven je jedan od ukupno trojice razbojnika, a riječ je o S. P. (30) iz Kaknja, koji je nastanjen na području sarajevske općine Ilidža. Tokom istrage neosporno je utvrđeno da je S. P. s još dvije njemu poznate osobe učestvovao u razbojništvu. Interesantno je da S. P. nije uhapšen. On je, naime, već bio u pritvoru Kaznenopopravnog zavoda Tuzla zbog sumnje da je počinio drugo krivično djelo, razbojništvo, i to na području Tuzlanskog kantona.

salih-babulak

Salih Babaluk: Svirepo mučen i ubijen

Prema nezvaničnim informacijama, razbojništvo se dogodilo nedugo nakon krvoprolića u Gomionici, što ovom slučaju daje posebnu težinu, odnosno govori da S. P. ni ubistvo nije spriječilo da nastavi pljačkati. Izvor blizak istrazi kazao nam je da su istražitelji prilikom saslušanja u KPZ-u Tuzla zbog razbojništva u Tuzli došli do saznanja da bi S. P. mogao imati upletene prste i u zločin koji se dogodio u Gomionici. Ono što istražiteljima dodatno otežava posao jeste upravo to što je trenutno u pritvoru u Tuzli.

Iako je privođen u Tužilaštvo, to, navodno, nije bilo dovoljno istražiteljima da klupko odmotaju do kraja.

Hajra Babaluk 17. marta otišla je u štalu kako bi pomuzla kravu. Trojica razbojnika, maskirana fantomkama i naoružana automatskom puškom, sleđa su napala Hajru, koja im je govorila da su pare u kući, nakon čega su joj stavili flaster na usta i vezali joj ruke i noge plastičnim vezicama. Potom su ušli u kuću, gdje su napali Saliha Babaluka.

vahid-babulak

Vahid Babaluk: Očekuje pravdu

Gubio svijest

Salih nije htio odmah otkriti gdje su pare pa je svirepo mučen i izudaran. Tome u prilog ide činjenica da je pored njegovog tijela, osim krvi, pronađena lokva vode, što govori da je u više navrata gubio svijest, a da su ga razbojnici zalijevali vodom kako bi došao sebi. Salih je na koncu, najvjerovatnije, otkrio gdje krije pare, ali je zbog teških povreda podlegao. Na mjesto događaja prvi je stigao njegov sin, koji je o svemu obavijestio policiju.

Prema nezvaničnim informacijama, istražitelji su smatrali da iza ovog razbojništva stoji neko blizak porodici Babaluk, odnosno neko ko ih poznaje. Neposredno prije zločina, naime, supružnici Babaluk namjeravali su kupiti njivu od komšije, i to baš u vrijednosti od 65.000 maraka. No, ispostavilo se da zločin nije počinio niko blizak porodici Babaluk.

Saslušana 64 svjedoka

Tokom opsežne dosadašnje istrage saslušana su 64 svjedoka, prilikom čega je utvrđen alibi za 25 osoba. Privedeno je i 16 osoba, od kojih je devet uhapšeno, a 12 je poligrafski ispitano. Istražitelji su obavili pretrese na osam lokacija. Tokom istrage provedena su i brojna vještačenja pronađenih tragova prilikom uviđaja na mjestu zločina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.