CRNA HRONIKA

Ratni zločinac Pijuk pronađen mrtav u ćeliji

Advokat Duško Tomić potvrdio smrt bivšeg pripadnika HVO-a

A. ALJIMI

1.9.2014

Zdravko Mihaljević zvani Pijuk, ratni zločinac osuđen na šest godina zatvora, pronađen je mrtav u ćeliji Kaznenopopravnog zavoda Busovača, gdje je izdržavao kaznu, potvrdio nam je advokat Duško Tomić, koji ga je zastupao tokom sudskog procesa.

Priznao krivicu

Kako nezvanično saznajemo, Pijuk je preminuo najvjerovatnije od srčanog udara, a u ćeliji je pronađen nakon večere te je, prema navodima očevidaca, bio modar u licu.

On je u Sudu BiH sporazumno priznao krivicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine na području općine Kiseljak, u selu Tulice.  

Također, u prvostepenom postupku Mihaljević je oslobođen krivice, ali, prema tvrdnjama advokata Tomića, kada je Pijukov sin uhvaćen s većom količinom heroina, odlučio je sve priznati i nagoditi se s Tužilaštvom BiH.

- Zaista je simptomatično to da, kad god neko umre u zatvoru, to se desi vikendom. On je bio državljanin Hrvatske i BiH. Moram kazati da je Miroslav Anić zvani Firga, kojeg, također, zastupam, od mene hitno zatražio da razgovara s tužiteljicom nakon Pijukove smrti. On je, također, osuđen za ratne zločine. Firgi sam savjetovao da ispriča tužiteljici sve što zna. Također, bjegunac Dominik Ilijašević Como napisao je knjigu u kojoj spominje Pijuka i Firgu. Pronađen je mrtav čovjek koji je prvostepeno oslobođen, da bi kasnije naprasno priznao likvidaciju 12 Bošnjaka. Tu je bilo ubistava i Hrvata, ne samo Bošnjaka. Firga bi to trebao otkriti do kraja - kazao je advokat Tomić.   

Pješadijski napad

Mihaljević je priznao da je 12. juna 1993. godine, kao pripadnik Jedinice za posebne namjene pod nazivom "Maturice", u sastavu brigade "Josip ban Jelačić" pri trećoj operativnoj zoni HVO-a Kiseljak, učestvovao u pješadijskom napadu na selo Tulice.

Tom prilikom ubio je jednog civila Bošnjaka, učestvovao i pomagao u ubistvu sedam bošnjačkih civila te učestvovao u protivpravnom zarobljavanju više njih.

Tužilaštvo se složilo da Mihaljević dobije malu kaznu jer se obavezao na saradnju s Tužilaštvom BiH i Haškim tribunalom, kojem je u potpunosti i istinito trebao otkriti sve što mu je poznato u vezi s događajima na području općina Kiseljak i Kreševo od 1992. do 1995. godine.

Mihaljević je sahranjen jučer u 16 sati u Kiseljaku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.