CRNA HRONIKA

Podignuta optužnica protiv Arifa Peleša i Predraga Vrakelja

Počinili krivična djela

Redakcija

3.9.2014

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Arifa Peleša, rođenog 1968. godine u Brčkom, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru od 11.4.2014. godine, i Predraga Vrakelja, rođenog 1984. godine u Jajcu, nastanjenog u Šipovu, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi u periodu od polovine mjeseca jula 2013. godine pa do mjeseca aprila 2014. godine, nakon što je Arif Peleš organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, kojoj je pristupio Predrag Vrakelj radi vršenja krivičnih djela međunarodnom trgovinom opojnih droga „heroin“, „kokain“ i „marihuana-skank“, te međunarodnom trgovinom oružja na teritorijama BiH, Slovenije, Austrije i drugih zemalja, a sve u cilju sticanja imovinske koristi, počinili krivična djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Peleš je kao organizator u sastav grupe vrbovao i angažovao više osoba koristeći poznanstva iz motorističkih grupa, kao član međunarodne moto-grupe „Hell Angels“, a među kojima i Vrakelja. Grupa je djelovala na način da je Peleš pomenutu drogu i oružje nabavljao na njemu poznat način i od njemu poznatih osoba te dalje prodavao njemu poznatim osobama na području Brčko distrikta i u BiH, koje su preuzetu opojnu drogu prodavali ovisnicima u uličnoj prodaji. Istovremeno, opojnu drogu i nabavljeno oružje putem kurira i drugih njemu povjerljivih osoba prevozio je na područje zemalja EU, a naročito Slovenije i Austrije.

Između ostalog, tokom istrage prikupljeni su dokazi da je optuženi Peleš organizirao međunarodno krijumčarenje opojne droge heroin iz BiH prema Sloveniji, u količinama od 40, 100 i 1000 grama, u čemu je otkriven i detaljno dokumentiran od strane policijskih organa kurir koji je nosio drogu, lišen slobode u Ljubljani, u aprilu 2014. godine.

Optuženi Peleš, radnjama opisanim u tri tačke optužnice, tereti se da je organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal koja je zajedničkim djelovanjem neovlašteno vršila međunarodnu prodaju i prenos radi prodaje tvari koje su propisom proglašene opojnim drogama, te neovlašteno vršila promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, a Predrag Vrakelj radnjama opisanim u tački 1. optužnice postao pripadnikom grupe za organizirani kriminal koja je neovlašteno vršila promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, čime su počinili:

- Arif Peleš krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ-a BiH, i

- Predrag Vrakelj krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.